Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

EMA zvažuje, či podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tretiu dávku už aplikujú napríklad v Izraeli a v prípade rizikových skupín ju zvažujú i Nemecko a Francúzsko.

Amsterdam 6. septembra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala zrýchlený proces skúmania otázky, či odporučí preočkovanie treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech. Rozhodovanie sa týka osôb vo veku nad 16 rokov, informovala agentúra AP.

Prípadná tretia dávka by sa mohla aplikovať šesť mesiacov od druhej dávky, aby sa zamedzilo poklesu účinnosti vakcíny.

Odborníci z agentúry EMA pracujú na "zrýchlenom posúdení" údajov, ktoré im poskytli firmy Pfizer a BioNTech vrátane výsledkov z prebiehajúcich klinických štúdií, v ktorých zhruba 300 zdravých dospelých dostalo tretiu dávku vakcíny približne po pol roku od podania druhej dávky.

Rozhodnutie má byť oznámené v nasledujúcich týždňoch.

Experti v EMA skúmajú tiež použitie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Americká firma Pfizer v USA už požiadala Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie i tretej dávky a americká vláda v auguste uviedla, že podporné dávky budú pravdepodobne dostupné koncom septembra.
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v obchodnom centre Eperia na Ulici Arm. Gen. Svobodu na sídlisku Sekčov v Prešove jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. V Prešove 18. júla 2021, foto z archívu.
Foto: TASR - Roman Hanc

Tretiu dávku už aplikujú napríklad v Izraeli a v prípade rizikových skupín ju zvažujú i Nemecko a Francúzsko. Od septembra budú mať možnosť dať sa zaočkovať treťou dávkou aj ohrození ľudia v Taliansku.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala bohaté štáty sveta, aby s podávaním tretích dávok počkali aspoň do konca septembra, keďže podľa nej neexistujú nijaké vedecké dôkazy o tom, že ďalšia dávka očkovacej látky proti covidu je nevyhnutná. Najprv by mali byť podľa WHO vakcíny spravodlivo prerozdelené i v rozvojových krajinách, ktoré dosiaľ dostali len menej ako dve percentá z vyše piatich miliárd podaných dávok.

Viaceré štúdie potvrdili, že vakcíny proti covidu schválené v USA a EÚ zaisťujú veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou a prípadným úmrtím; ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s nákazlivejším variantom delta a účinnosť po niekoľkých mesiacoch klesá.