Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Epidemiologická situácia v Poprade sa ďalej zhoršuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V regióne je denne v priemere 400 pozitívne testovaných ľudí.

Poprad 10. novembra (TASR) – Epidemiologická situácia sa v okrese Poprad naďalej zhoršuje. Oproti minulému týždňu tam zaznamenali 1,3-násobný nárast pozitívnych. Pre TASR to potvrdila regionálna epidemiologička Mária Michalovičová s tým, že v regióne je denne v priemere 400 pozitívne testovaných ľudí.

"Okres Poprad je v regionálnom COVID automate v treťom stupni ohrozenia, epidemiologická situácia vo výskyte ochorenia COVID-19 sa zhoršuje postupným nárastom pozitívnych od 41. týždňa," priblížila Michalovičová. Dodala, že nákaza sa šíri v školských kolektívoch a následne sú zaznamenávané prípady u kontaktov týchto detí v rodinách.

V Popradskom okrese evidujú dve ohniská nákazy. Ide o Dom Charitas Panny Márie Lurdskej Spišský Štiavnik s 21 potvrdenými prípadmi ochorenia u zamestnancov a klientov zariadenia. „Lokálny epidemický výskyt ochorenia je aj v rómskej osade Liptovská Teplička s 25 potvrdenými prípadmi,“ dodala epidemiologička.

Zhoršujúcu sa situáciu pociťuje aj miestna nemocnica. „Covidové oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny má obsadených všetkých osem lôžok, rovnako máme k dispozícii osem lôžok tzv. high-flow a všetky sú obsadené. Na oddelení so špeciálnym režimom máme k dispozícii 40 kyslíkových lôžok a obsadených je viac ako 30,“ konkretizovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

Situácia sa podľa nej v priebehu dňa mení, zdravotníci na spomínaných oddeleniach pracujú s aplikáciou e-lôžko. Na základe informácií z nej vedia vyhodnotiť, či je potrebné pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, umiestniť do iného zdravotníckeho zariadenia. „Aby sa ten proces urýchlil a pacient sa čo najrýchlejšie dostal na lôžko,“ dodala Galajda.