Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

EÚ dodala európskym nemocniciam dvesto dezinfekčných robotov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Robotické zariadenia vyrába dánska spoločnosť UVD Robots, ktorá vyhrala verejnú súťaž v rámci mimoriadneho obstarávania.

Brusel 21. septembra (TASR) – Európska komisia v utorok oznámila, že dodala posledný z 200 objednaných kusov dezinfekčných robotov, ktoré objednala vlani a ktoré pomáhajú dezinfikovať izby po pacientoch s ochorením COVID-19. Komisia zároveň spresnila, že doobjednala 100 ďalších robotických systémov.

V poradí 200. dezinfekčný robot bol doručený do nemocnice Consorci Corporació Sanitária Parc Taulí v Barcelone.

Roboty darované eurokomisiou pomáhajú dezinfikovať izby pre pacientov s ochorením COVID-19 a sú súčasťou širšej akcie na zásobovanie nemocníc v celej EÚ, zameranej na vyrovnávanie sa s účinkami pandémie koronavírusu.

V nadväznosti na pôvodne objednaných 200 robotov v hodnote 12 miliónov eur, ktorých nákup EK oznámila v novembri 2020, exekutíva EÚ uviedla, že zaistila nákup ďalších 100 rovnakých robotov, čím sa celkový počet darov pre európske nemocnice zvýši na 300.

Výkonná podpredsedníčka EK zodpovedná za digitalizáciu Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že pomoc členským štátom pri prekonávaní problémov spojených s pandémiou je pre eurokomisiu aj naďalej prioritou číslo jeden.

„Tieto dary, veľmi hmatateľná forma podpory, sú ukážkovým príkladom toho, čo je možné dosiahnuť. Toto je európska solidarita v praxi a som rada, že môžeme darovať ďalších 100 dezinfekčných robotov nemocniciam v núdzi," uviedla v správe pre médiá.

V Španielsku je od februára tohto roka v prevádzke 25 špeciálnych dezinfekčných robotov, ktoré pomáhajú v boji proti šíreniu koronavírusu.

Takmer každý členský štát EÚ dostal najmenej jedného dezinfekčného robota, ktorý dokáže vydezinfikovať štandardnú nemocničnú izbu za menej ako 15 minút. Uľahčí sa tým nemocničnému personálu a zdravotníci a pacienti sú lepšie chránení pred infekciou.

Nákup a dodávanie dezinfekčných robotov prebieha v rámci Nástroja núdzovej podpory (ESI). Robotické zariadenia vyrába dánska spoločnosť UVD Robots, ktorá vyhrala verejnú súťaž v rámci mimoriadneho obstarávania.