Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

EÚ vyčlenila milióny eur na podporu proticovidového očkovania v Afrike

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ vyčlenila 400 miliónov eur na podporu proticovidového očkovania v Afrike

Brusel 13. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok potvrdila svoj zámer poskytnúť ďalších 400 miliónov eur na urýchlenie zavádzania a využívanie vakcín a iných nástrojov proti ochoreniu COVID-19 v Afrike. Informuje spravodajca TASR.

Komisia má rovnako v úmysle poskytnúť 427 miliónov eur do Globálneho fondu pre pripravenosť na pandémiu, aby podporila úsilie o predchádzanie budúcim pandémiám a o lepšiu reakciu na ne.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová oznámila zvýšenie podpory EÚ vo štvrtok počas druhého summitu zameraného na ochorenie COVID-19, ktorý pripravili Spojené štáty. Podľa jej vyhlásenia dodávka vakcín musí ísť ruka v ruke s ich rýchlou distribúciou, najmä v Afrike.

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová skonštatovala, že pandémia sa stále vyvíja a dodávky vakcín sa stabilizovali – čiastočne aj vďaka štedrým finančným a nepeňažným príspevkom Európskej únie do nástroja COVAX.

"Vyšli sme v ústrety našim africkým partnerom. Prioritou je teraz urýchliť zavádzanie a využívanie vakcín v praxi a reagovať na ďalšie potreby vrátane diagnostiky, liečebných postupov a systémov zdravotnej starostlivosti," uviedla Urpilainenová.

Spresnila, že EÚ svoju reakciu prispôsobí tak, aby tretím krajinám pomohla zvládnuť pandémiu cielenou podporou a aby tieto krajiny boli lepšie pripravené na budúcnosť.

Podľa tlačovej správy Európskej komisie je aj naďalej nevyhnutné zabezpečiť spravodlivý prístup k nástrojom iným než očkovanie, ako aj zvyšovať odolnosť systémov zdravotnej starostlivosti s cieľom pripraviť sa na ďalšiu pandémiu. Najnovšia podpora zo strany Európskej únie má za cieľ poskytnúť 300 miliónov eur na podporu očkovania v Afrike a 100 miliónov eur na prístup k iným nástrojom na boj proti pandémii COVID-19 (diagnostika, liečebné postupy, posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti).

Spolu s 50 miliónmi eur, ktoré boli nedávno vyčlenené na ten istý účel, sa podpora EÚ v celkovej výške 150 miliónov eur má poskytnúť prostredníctvom mechanizmu reakcie na COVID-19, Globálneho fondu pre boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Okrem toho Európska únia vyčlenila 427 miliónov eur pre Globálny fond pre pripravenosť na pandémie, ktorý sa má zriadiť, keď dôjde k dohode o spôsobe jeho riadenia.

Von der Leyenová a americký prezident Joe Biden počas druhého proticovidového summitu opätovne potvrdili svoj záväzok podporovať program Spojených štátov a Európskej únie zameraný na boj proti globálnej pandémii, na očkovanie celosvetovej populácie, na záchranu životov a na obnovu po koronakríze, ktorý bol spustený na prvom summite o ochorení COVID-19 v septembri 2021.

spravodajca TASR Jaromír Novak