Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Koronavírus

Euro výrazne oslabilo, jeho kurz klesol až na 1,0955 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti zdôvodnili oslabenie spoločnej meny novými mimoriadnymi opatreniami vlád členských krajín eurozóny, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu a ktoré brzdia ekonomiku.

Frankfurt nad Mohanom 17. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v utorok výrazne klesol pre obavy z ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

Tesne popoludní padol kurz eura pod 1,10 USD/EUR a dostal sa až na denné minimum 1,0955 USD/EUR. Euro neskôr zmazalo časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,0975 USD. Jeho kurz sa od skorého rána tak oslabil o 2 centy.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,0982 (v pondelok: 1,1157) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9106 (0,8963) eura.

Experti zdôvodnili oslabenie spoločnej meny novými mimoriadnymi opatreniami vlád členských krajín eurozóny, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu a ktoré brzdia ekonomiku. Napríklad Francúzsko nariadilo zákaz vychádzania. Podobné opatrenia môžu mať výrazný negatívny vplyv na ekonomiku eurozóny.

Prvým indikátorom ekonomických dôsledkov pandémie je rekordný pokles indexu konjunkturálnych očakávaní nemeckého inštitútu ZEW. Index dôvery investorov a analytikov pre Nemecko padol v marci medzimesačne o 58,2 bodu na 49,5 bodu. To bolo jeho najprudší pokles od začiatku zverejňovania indexu v roku 1991, pričom index sa dostal najnižšie od decembra 2011, keď európska dlhová kríza zneistila investorov. "Situácia je vo všeobecnosti vnímaná negatívne a respondenti v najbližších troch mesiacoch nepočítajú s trvalejším zlepšením ekonomickej situácie," uviedol analytik banky Nord/LB Tobias Basse.

Výrazne klesla aj britská libra. V priebehu približne týždňa sa britská mena oslabila voči doláru asi o 8 %.