Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Eurokomisia navrhla predlžiť používanie covidpasov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O vnútroštátnom používaní európskych certifikátov budú aj naďalej rozhodovať jednotlivé členské štáty eurobloku.

Brusel 3. februára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla predĺžiť používanie európskych covidpasov o ďalší rok, teda do 30. júna 2023.

Rozšírením platnosti príslušného nariadenia sa zabezpečí, aby občania členských krajín mohli používať digitálne covidové certifikáty EÚ pri cestovaní v rámci EÚ aj po 30. júni 2022.

Komisia navrhla predĺženie používania covidpasov s dostatočným predstihom, aby Európsky parlament a Rada EÚ stihli ukončiť príslušný schvaľovací proces ešte pred uplynutím platnosti súčasného nariadenia o covidpasoch.

"Takisto navrhujeme, aby preukaz zohľadnil najnovší vedecký vývoj a epidemiologické zmeny, vrátane potreby urýchliť kampane podávania posilňovacích dávok vakcín a podporiť prebiehajúci klinický výskum a oceniť občanov, ktorí sa na ňom zúčastňujú," uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová.

V aktualizovanom nariadení by sa okrem iného malo stanoviť, že európske covidpasy bude možné vydávať aj osobám, ktoré sa zúčastňujú na klinickom skúšaní vakcín proti ochoreniu COVID-19.

O vnútroštátnom používaní európskych certifikátov budú aj naďalej rozhodovať jednotlivé členské štáty eurobloku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)