Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Európske akciové trhy sa v pondelok znížili o viac ako 8 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Paneurópsky akciový index STOXX 600 už klesol o 8,2 % na najnižšiu úroveň od roku 2012.

Londýn 16. marca (TASR) - Európske akciové trhy v pondelok hneď po začiatku obchodovania zamierili nadol a doposiaľ sa znížili o viac ako 8 %, pretože negatívny vplyv rozširujúceho sa koronavírusu na svetovú ekonomiku vyvážil snahy amerického Federálneho rezervného systému aj ďalších centrálnych bánk o zmiernenie jeho dôsledkov.

Konkrétne, paneurópsky akciový index STOXX 600 už klesol o 8,2 % na najnižšiu úroveň od roku 2012. Pod tento pád sa podpísali najmä burzy vo Francúzsku a Španielsku, keďže obe krajiny sa pripojili k Taliansku pri zavádzaní národnej blokády.

Letecké spoločnosti a cestovné kancelárie vrátane TUI, easyJet, AIG (majiteľ British-Airways), Air France-KLM patrili medzi tie subjekty, ktoré zaznamenali najväčšie straty, keďže pandémia zastavila cestovanie. Širší index firiem v oblasti cestovania a voľného času SXTP klesol o viac ako 12 %.

Index parížskej burzy sa krátko po začiatku obchodovania znížil o 5,9 %, londýnsky index o 5,3 %, hlavný index milánskej burzy o 5,4 % a španielskej o 4,8 %.

Hlavný index burzy vo Frankfurte nad Mohanom DAX sa po začiatku obchodovania prepadol pod hranicu 9000 bodov. Konkrétne sa znížil o 5,6 % na 8715 bodov. To je nový míľnik vo vývoji indexu, ktorý sa minulý týždeň dostal pod 10.000 bodov.

Akcie 30 spoločností DAX klesli na úroveň, na ktorej neboli od februára 2016 v reakcii na globálne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré si vyberajú svoju daň od najväčšej európskej ekonomiky.

Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v Taliansku prudko vzrástol, USA rozšírili zákaz cestovania do Európy aj o Britániu a Írsko. Nemecko oznámilo, že čiastočne zatvára svoje hranice a Francúzsko uzavrelo svoje kaviarne a reštaurácie. Americký Federálny rezervný systém (Fed) v nedeľu (15. 3.) znížil úrokové sadzby takmer na nulu a oznámil program nákupu aktív na podporu ekonomiky.