Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Experti odporučili preferovať Pfizer a Modernu pred Johnson & Johnson

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyzvalo expertov na hlasovanie po tom, čo sa objavili ďalšie prípady porúch zrážanlivosti krvi po podaní vakcíny Janssen.

Washington 17. decembra (TASR) - Zdravotnícki poradcovia americkej vlády odporučili vo štvrtok uprednostniť vakcíny proti koronavírusu s technológiou mRNA od spoločností Pfizer a Moderna pred vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, a to vzhľadom na jej slabšiu ochranu a väčšie riziká.

Podľa agentúry AFP poradcovia hlasovali za toto odporúčanie pomerom hlasov 15-0.

"Členom svojej rodiny by som vakcínu Janssen (od Johnson & Johnson) neodporúčala," povedala poradkyňa, klinická profesorka Beth Bellová z Washingtonskej univerzity.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyzvalo expertov na hlasovanie po tom, čo sa objavili ďalšie prípady porúch zrážanlivosti krvi po podaní vakcíny Janssen, ktorá využíva technológiu vírusových vektorov. V tejto súvislosti evidujú najmenej deväť úmrtí.

Poradcovia sa však zhodli na tom, že vakcína Janssen by mala zostať dostupná ľuďom, ktorí by z akéhokoľvek dôvodu mohli odmietnuť vakcíny s technológiou mRNA - napriek ich vyššej účinnosti a nižším rizikám, dodala AFP.