Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Boris Johnson sa ospravedlnil rodinám obetí pandémie COVID-19

Bývalý britský premiér Boris Johnson prichádza na vyšetrovanie Covid-19 v Londýne v stredu 6. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Bývalý britský premiér Boris Johnson prišiel na súd s trojhodinovým predstihom, pričom niektorí ľudia naznačili, že sa tak chcel vyhnúť príbuzným obetí, ktorí sa tam neskôr zhromaždili.

Londýn 6. decembra (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson sa v stredu ospravedlnil poškodeným a rodinám obetí pandémie COVID-19. Uviedol to počas svojej výpovede k vyšetrovaniu reakcie jeho vlády na pandémiu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Rozumiem pocitu poškodených a rodín obetí a hlboko sa im ospravedlňujem za bolesť, stratu a utrpenie... Nevyhnutne sme urobili nejaké chyby," uviedol Johnson, ktorý počas vyšetrovania čelil kritike svojich bývalých spolupracovníkov. Expremiér však zároveň dodal, že podľa neho urobila vláda počas pandémie všetko, čo bolo v jej silách, a prevzal za prijaté rozhodnutia osobnú zodpovednosť.

Johnson prišiel na súd s trojhodinovým predstihom, pričom niektorí ľudia naznačili, že sa tak chcel vyhnúť príbuzným obetí, ktorí sa tam neskôr zhromaždili.

Johnsonova vláda čelila kritike od začiatku pandémie. Premiéra vinili, že celoplošný lockdown v krajine zaviedol príliš neskoro a po skončení prvej vlny pandémie opatrenia príliš rýchlo uvoľnil. Takisto sa vyskytli problémy s dodávkami ochranného vybavenia pre pracovníkov v prvej línii, testovacími kapacitami a aplikáciou na sledovanie kontaktov nakazených.

Británia do polovice júla 2021 zaznamenala takmer 130.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, čo je piaty najvyšší počet zo všetkých krajín, pripomína AFP.

Johnson podal demisiu vlani v septembri po tom, čo v dôsledku rôznych škandálov stratil podporu časti vlastných ministrov a poslancov. Organizoval napríklad večierky v londýnskom sídle vlády v čase, keď zvyšok Británie musel dodržiavať prísne lockdowny.