Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Facebook odmietol kritiku o dezinformáciách na sociálnych sieťach

Na archívnej snímke z 29. marca 2018 logo spoločnosti Facebook v New Yorku. Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľov amerického zdravotníctva súčasný nárast infikovaných a úmrtí na covid v celej krajine sa takmer výlučne týka ľudí, ktorí nie sú očkovaní.

San Francisco 17. júla (TASR) - Americká spoločnosť Facebook odmietla v piatok kritiku prezidenta USA Joe Bidena, že dezinformácie na sociálnych sieťach o ochorení COVID-19 a vakcínach "zabíjajú ľudí". Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Biely dom zvyšuje tlak na sociálne siete, aby odstránili - ako tvrdia úrady - dezinformácie o očkovaní proti koronavírusu.

"Nebudeme sa rozptyľovať obvineniami, ktoré nie sú podporené faktami," uviedla spoločnosť. Tvrdí, že viac ako dve miliardy ľudí si pozreli na sieti Facebook smerodajné informácie o koronavírusovom ochorení COVID-19 a vakcínach, čo je podľa nej viac ako na akomkoľvek inom mieste na internete. "Viac ako 3,3 milióna Američanov použilo aj náš nástroj na vyhľadávanie vakcín, teda kde a ako dostať vakcínu. Fakty ukazujú, že Facebook pomáha zachraňovať životy. Bodka," zdôraznila spoločnosť.

Facebook taktiež tvrdí, že prijíma "agresívne opatrenia proti dezinformáciám o COVID-19 a vakcínach v rámci ochrany verejného zdravia", že odstránil "viac ako 18 miliónov dezinformácií o covide" a deaktivoval účty šíriace nepravdivé informácie.

Biden ešte skôr v piatok novinárom v Bielom dome povedal, že dezinformácie na sociálnych sieťach "zabíjajú ľudí. Jediná pandémia, ktorú máme, je medzi neočkovanými".

Podľa predstaviteľov amerického zdravotníctva súčasný nárast infikovaných a úmrtí na covid v celej krajine sa takmer výlučne týka ľudí, ktorí nie sú očkovaní.

"Stáva sa z toho pandémia neočkovaných," uviedla v piatok riaditeľka Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenská.

Podľa AFP mnoho z tých, ktorí odmietajú očkovanie, a to napriek ľahkej dostupnosti v celých Spojených štátoch, tvrdia, že vakcínam nedôverujú. Skepticizmus je podporovaný falošnými príspevkami šírenými antivakcinačnými aktivistami aj republikánskymi politikmi, ktorí tvrdia, že očkovanie je súčasťou pokusov o kontrolu.