Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Festival Berlinale budú sprevádzať prísne epidemické opatrenia

Na snímke pohľad na Berlinale Palast 1. marca 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Kapacita premietacích sál bude obmedzená na 50 percent a budú do nich vpúšťať len divákov zaočkovaných proti covidu, alebo tých, ktorí toto ochorenie už prekonali.

Berlín 13. januára (TASR) - Berlínsky medzinárodný filmový festival, známy pod názvom Berlinale, sa vo februári uskutoční za prítomnosti divákov aj napriek šíreniu vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Prestížnu prehliadku svetového filmu však budú sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia, oznámili v stredu organizátori festivalu.

Ako informovala agentúra DPA, kapacita premietacích sál bude obmedzená na 50 percent a budú do nich vpúšťať len divákov zaočkovaných proti covidu, alebo tých, ktorí toto ochorenie už prekonali.

Všetci návštevníci sa budú musieť okrem toho preukázať negatívnym výsledkom testu a počas celého pobytu na festivale mať prekryté horné dýchacie cesty. Zrušené budú všetky recepcie, večierky a iné slávnostné podujatia, ktoré sú spravidla tradičnou súčasťou Berlinale.

"Sme si vedomí výziev spojených s nepredvídateľným vývojom pandémie. Ale zároveň si myslíme, že kultúra zohráva v spoločnosti veľmi zásadnú úlohu a tento aspekt nechceme stratiť zo zreteľa," uviedlo vo vyhlásení vedenie festivalu.

Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k trom najprestížnejším a najväčším podujatiam svojho druhu. Pripravovaný 72. ročník sa uskutoční v termíne 10. - 20. februára 2022; premietanie filmov pre verejnosť bude prebiehať posledné štyri dni podujatia.

Vlani festival pre pandémiu prebehol v hybridnom formáte - v marci sa konala on-line fáza pre odborníkov a v júni zase druhá pre verejnosť.