Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Nórska centrálna banka nečakane znížila kľúčovú sadzbu na 1 %

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Norges Bank v piatok oznámila, že skresala svoju kľúčovú sadzbu na 1 % z 1,5 %. Dodala, že pozorne monitoruje vývoj a že je v prípade potreby pripravená znížiť sadzby ešte viac.

Oslo 13. marca (TASR) - Nórska centrálna banka nečakane znížila úrokové sadzby. Podobne ako iné centrálne banky sa snaží zmierniť dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Norges Bank v piatok oznámila, že skresala svoju kľúčovú sadzbu na 1 % z 1,5 %. Dodala, že pozorne monitoruje vývoj a že je v prípade potreby pripravená znížiť sadzby ešte viac. Najbližšie zasadnutie menového výboru je naplánované na 19. marca.

V stredu (11. 3.) núdzovo znížila úrokové sadzby aj britská centrálna banka (BoE) a minulý týždeň trhy prekvapila znížením sadzieb americká centrálna banka (Fed). Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok (12. 3.) síce neznížila sadzby, ako čakali trhy, ale prijala rozsiahly balík monetárnych stimulov na zabezpečenie likvidity a podporu úverovania.

Norges Bank očakáva výrazné zníženie ekonomickej aktivity v dôsledku šírenia koronavírusu. "Panuje veľká neistota, čo sa týka trvania a dôsledkov epidémie koronavírusu, s rizikom výrazného poklesu ekonomiky," uviedla banka vo svojom vyhlásení. "Výbor pozorne monitoruje vývoj a je pripravený ešte viac znížiť sadzby."

Nórsko aktuálne eviduje minimálne 700 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.