Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Francúzska vláda nariadila uzatvorenie nedôležitých verejných miest

Cestujúca má na tvári masku počas jazdy vo vlaku metra v Paríži 6. marca 2020. Foto: TASR/AP

Premiér tiež vyzval obyvateľov, aby zredukovali cestovanie, predovšetkým medzi mestami.

Paríž 14. marca (TASR) - Francúzsko drasticky sprísnilo opatrenia zamerané proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý vyvoláva chorobu COVID-19.

Od sobotňajšej polnoci budú zatvorené všetky nepodstatné verejné miesta vrátane reštaurácií, kaviarní a niektorých firiem, informuje tlačová agentúra AFP.

"Rozhodol som sa pre uzatvorenie verejných miest, ktoré nie sú nevyhnutné pre život krajiny. Zákaz bude platiť od polnoci až do odvolania. Týka sa to najmä kaviarní, reštaurácií, kín a diskoték," povedal novinárom francúzsky premiér Édouard Philippe.

Premiér tiež vyzval obyvateľov, aby zredukovali cestovanie, predovšetkým medzi mestami.

Vysoko postavený zdravotnícky činiteľ Jérome Salomon medzitým oznámil, že počet úmrtí na COVID-19 sa vo Francúzsku zvýšil za uplynulý deň na 91, pričom celkový počet nakazených je 4500.

Podľa jeho slov je Francúzsko odteraz na najvyššom stupni hygienickej pohotovosti, čo znamená, že koronavírus aktívne koluje po celom území krajiny. Solomon dodal, že počet infikovaných osôb sa počas uplynulých 72 hodín zdvojnásobil.

Philippe doplnil, že svätostánky zostanú otvorené, ale všetky bohoslužby sa musia odložiť. Obchody sa tiež musia zatvoriť - s výnimkou lekární a potravín.

Premiér na záver pripomenul, že napriek prísnym opatreniam sa v nedeľu uskutoční prvé kolo komunálnych volieb, avšak voliči sa budú musieť riadiť pravidlom dodržiavania odstupu.