Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Francúzski seniori potrebujú potvrdenie už o tretej dávke vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľuďom starším ako 65 rokov, ktorí nedostali posilňovaciu dávku, sa automaticky deaktivuje QR kód v ich zdravotnom preukaze vygenerovaný aplikáciou v mobilnom telefóne.

Paríž 15. decembra (TASR) - Vo Francúzsku začali v stredu platiť nové sprísnené pravidlá proti šíreniu koronavírusu: ľudia starší ako 65 rokov musia predložiť doklad o zaočkovaní treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu, v opačnom prípade nebudú mať platný covidpas, informovala agentúra AFP.

Covidpas je vo Francúzsku povinný od leta. Dokazuje sa ním úplná zaočkovanosť, negatívny výsledok testu alebo prekonanie choroby COVID-19 pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či návšteve kultúrnych miest, ako sú kiná alebo múzeá.

Vláda tvrdí, že tretia dávka vakcíny proti koronavírusu nebola podaná približne 400.000 ľuďom starším ako 65 rokov, ktorí majú nárok na preočkovanie, čo predstavuje 12 percent osôb vo veku nad 80 rokov a desať percent ľudí vo veku 65 až 79 rokov.

Ľuďom starším ako 65 rokov, ktorí nedostali posilňovaciu dávku, sa automaticky deaktivuje QR kód v ich zdravotnom preukaze vygenerovaný aplikáciou v mobilnom telefóne.

Príslušné opatrenie sa od 15. januára rozšíri na všetky vekové skupiny. Jedinou možnosťou pre Francúzov bez tretej dávky – okrem toho, že im bude podaná – bude predložiť negatívny výsledok testu nie starší ako 24 hodín.

Vo Francúzsku je zaočkovaných už viac ako 76 percent obyvateľov. Tretiu dávku vakcíny proti covidu tam dostalo už takmer 16 miliónov osôb.