Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Koronavírus

Francúzsko chce zmobilizovať 45 mld. eur pre firmy počas epidémie

Bernard Usandizaga sleduje televízny prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v obci Ciboure na juhozápade Francúzska v pondelok 16. marca 2020. Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v pondelok ľuďom, aby od utorka poludnia zostali doma s výnimkou nevyhnutných dôvodov ako napríklad nákup. Macron upozornil, že porušenie prísnejších pravidiel zameraných na boj s novým koronavírusom bude potrestané. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že vláda sa zaručí za pôžičky pre malé a stredné podniky v hodnote 300 miliárd eur, aby im pomohla prekonať krízu okolo nového koronavírusu.

Paríž 17. marca (TASR) - Francúzsko sľúbilo, že zmobilizuje 45 miliárd eur na krízové opatrenia pre firmy postihnuté epidémiou nového koronavírusu a ich zamestnancov. Vláda v Paríži v dôsledku šírenia nákazy očakáva pokles ekonomiky v tomto roku o 1 %. Vyhlásil to v utorok minister financií Bruno Le Maire v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok (16. 3.) uviedol, že vláda sa zaručí za pôžičky pre malé a stredné podniky v hodnote 300 miliárd eur, aby im pomohla prekonať krízu okolo nového koronavírusu.

"Nechceme tu mať nejaký malý alebo stredný podnik, ktorý nemá potrebnú likviditu," povedal Le Maire pre RTL. "Nechceme bankroty."

Le Maire v utorok ráno v rozhlase ďalej povedal, že podľa jeho predbežných odhadov reakcie na epidémiu koronavírusu spôsobia v roku 2020 pokles francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 1 %. Vláda plánuje predložiť revidovaný zákon o rozpočte pre rok 2020. Novú predpoveď zverejní neskôr v priebehu utorka, povedal Le Maire.

Podpora francúzskej vlády pre firmy bude zahŕňať niekoľko nástrojov vrátane rozšírenej schémy čiastočnej nezamestnanosti, v rámci ktorej bude štát vyplácať mzdy zamestnancov, ktorí počas krízy nie sú vo firmách potrební.