Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Francúzsko dostalo prvú tranžu z fondu obnovy EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom fondu je pomôcť ekonomikám bloku zotaviť sa z pandémie ochorenia COVID-19 a stať sa zelenšími a digitalizovanejšími.

Paríž 19. augusta (TASR) - Francúzsko vo štvrtok dostalo svoju prvú tranžu vo výške 5,1 miliardy eur z fondu obnovy Európskej únie (EÚ) s celkovým objemom 750 miliárd eur. Cieľom fondu je pomôcť ekonomikám bloku zotaviť sa z pandémie ochorenia COVID-19 a stať sa zelenšími a digitalizovanejšími.

Francúzsko má dostať z fondu 39,4 miliardy eur na granty, pričom budúce finančné príspevky budú podmienené realizáciou investičných projektov a reforiem, ktoré vláda v Paríži predložila v rámci svojho plánu obnovy na schválenie Európskej komisii.

"Francúzsky plán obnovy a odolnosti je jasne zameraný na tzv. zelenú transformáciu a financovanie celého radu projektov od renovácie budov po čistú mobilitu,“ uviedol komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni vo vyhlásení. Vyzdvihol pritom digitálne projekty vo francúzskom návrhu.

Komisia plánuje tento rok získať až 80 miliárd eur z predaja spoločných dlhopisov a pokladničných poukážok EÚ na financovanie prvých platieb na obnovu členských štátov po tzv. koronakríze.

Portugalsko, Luxembursko, Belgicko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Litva už dostali tiež prvé tranže z fondu tento mesiac, zatiaľ čo Česká republika získala prvú tranžu už v júli.