Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Francúzskej exministerke hrozí obvinenie za nezvládnutie pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnohé zo sťažností poukazujú na neschopnosť vlády dodať v počiatočných fázach krízy ochranné prostriedky pre zdravotníkov a najviac ohrozené skupiny obyvateľstva.

Paríž 9. septembra (TASR) - Bývalá francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová je na piatok predvolaná pred Súdny dvor republiky (CJR). Očakáva sa, že CJR oznámi, či voči Buzynovej vznesie obvinenie za ohrozenie života inej osoby, ktorého sa podľa sťažovateľov dopustila na začiatku pandémie, keď pôsobila vo funkcii šéfky rezortu zdravotníctva.

CJR je vo Francúzsku jediný orgán príslušný vyšetrovať činy spáchané ministrami počas výkonu funkcie.

Buzynová bola ministerkou zdravotníctva od mája roku 2017 do februára roku 2020. Demisiu podala len pár týždňov po tom, ako boli vo Francúzsku potvrdené prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Predpokladá sa, že vypočúvanie Buzynovej pred CJR bude venované najmä jej konaniu v prvých fázach pandémie. Aktivity rezortu zdravotníctva pod jej vedením boli v danom čase terčom ostrej kritiky.

Vyšetrovanie v tejto kauze sa začalo v júli roku 2020. Prokurátor CJR informoval, že na súd prišlo asi 14.000 podaní - od radových občanov, lekárov, rôznych združení a dokonca aj väzňov. Ich sťažnosti sa týkajú spôsobu, akým francúzska vláda - podľa nich neadekvátne - reagovala na epidemickú krízu.

Mnohé zo sťažností poukazujú na neschopnosť vlády dodať v počiatočných fázach krízy ochranné prostriedky pre zdravotníkov a najviac ohrozené skupiny obyvateľstva. Podnety sa týkajú i údajného váhania s prijatím opatrení obmedzujúcich mobilitu obyvateľstva a ekonomické aktivity.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ako argument pre sťažovateľov slúžia aj Buzynovej známe vyjadrenia zo začiatku krízy: napr. keď v januári minulého roku tvrdila, že "riziko šírenia koronavírusu medzi obyvateľstvom je veľmi malé".

O mesiac neskôr, keď odchádzala z ministerstva, aby - neúspešne - kandidovala vo voľbách primátora Paríža, zasa tvrdila, že "cunami ešte len príde", čo bolo v zjavnom rozpore s jej predchádzajúcim vyhlásením.

Buzynová neskôr pred parlamentným vyšetrovacím výborom povedala, že už vlani v januári upozornila prezidenta Emmanuela Macrona a vtedajšieho premiéra Edouarda Philippa na potenciálne "nebezpečenstvá" covidu-19.

Agentúra AFP poznamenala, že žalobcovia vyšetrujú Buzynovú na základe podozrenie z možného zlyhania v boji proti pandémii, ktorá má vo Francúzsku doposiaľ viac ako 115.000 obetí.