Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Francúzsko ruší väčšinu pandemických opatrení

Na archínvej fotke z 31. decembra 2021 cestujúci s ochrannými rúškami sedia v metre v Paríži. Foto: TASR/AP

Ľudia sa od pondelka tiež nebudú musieť preukazovať covidpasmi pri návšteve barov, nočných klubov, múzeí, štadiónov a diaľkových vlakov.

Paríž 15. marca (TASR) - Francúzsko v pondelok zrušilo väčšinu pandemických opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu. Obyvatelia tejto krajiny tak už nebudú musieť na väčšine verejných miest nosiť rúška a nezaočkovaní ľudia budú môcť opäť navštevovať reštaurácie či športové štadióny. TASR správu prevzala od agentúr AP a Reuters.

Rúška nebudú musieť obyvatelia Francúzska od pondelka nosiť v školách, kanceláriách a obchodoch. Ich nosenie však bude naďalej povinné v nemocniciach a vo verejnej doprave.

Ľudia sa od pondelka tiež nebudú musieť preukazovať covidpasmi pri návšteve barov, nočných klubov, múzeí, štadiónov a diaľkových vlakov. Covidpasy pritom do ulíc francúzskych miest vyhnali tisíce ľudí, ktorí proti ich používaniu protestovali po tom, ako bolo toto opatrenie predstavené a prijaté.

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, sa však stále budú musieť otestovať pred návštevou nemocnice, ak neprekonali ochorenie COVID-19.

K uvoľneniu opatrení prišlo necelý mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na 10. apríla, pričom počet prípadov vo Francúzsko začína stúpať, analyzuje Reuters.

V priemere za uplynulý týždeň pribudlo v krajine denne okolo 60.000 novonakazených, čo je viac ako týždeň predtým, keď v priemere denne pribudlo asi 50.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, píše AP.

Vo Francúzske, ktoré má asi 67 miliónov obyvateľov, je plne zaočkovaných viac ako 92 percent obyvateľov vo veku 12 a viac rokov.