Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Vo Francúzsku protestovalo viac ako 120.000 ľudí proti covid pasom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V hlavnom meste Paríž sa ich zišlo 19.000. Polícia v Paríži po prepuknutí zrážok zatkla 85 osôb.

Paríž 12. septembra (TASR) - Viac ako 120.000 ľudí vo Francúzsku v sobotu protestovalo proti tzv. covid pasom, ktorých zavedenie považujú demonštranti za diskriminačné. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že po celej krajine demonštrovalo 121.000 ľudí. V hlavnom meste Paríž sa ich zišlo 19.000. Polícia v Paríži po prepuknutí zrážok zatkla 85 osôb. Traja príslušníci polície utrpeli ľahšie zranenia.

Takéto protesty sa vo Francúzsku konali už deviaty víkend v poradí, pripomína AFP.

Francúzska Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine, schválila začiatkom augusta používanie covidových pasov, ktorými sa Francúzi budú musieť preukázať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel, aby dokázali, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo majú negatívny výsledok testu.

Nový zákon, ktorý nariaďuje používanie covidpasov, prijali koncom júla obe komory parlamentu. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie.