Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Francúzsko za jediný deň zaznamenalo 29 úmrtí na ochorenie COVID-19

Cestujúca má na tvári masku počas jazdy vo vlaku metra v Paríži 6. marca 2020. Foto: TASR/AP

Prudký nárast úmrtí nastal v čase, keď sa vo Francúzsku konalo v nedeľu prvé kolo komunálnych volieb. Všeobecne sa očakáva nízka volebná účasť, pretože mnoho ľudí odradila hrozba nákazy.

Paríž 15. marca (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v nedeľu 29 ďalších prípadov úmrtia na ochorenie COVID-19. Ide o najväčší jednodňový nárast v tejto krajine od vypuknutia pandémie. Celkovo vo Francúzsku podľahlo tomuto vírusovému ochoreniu už 120 ľudí.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana.

Francúzske úrady v priebehu uplynulého dňa zaregistrovali tiež 900 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, ktorých spúšťa chorobu COVID-19. Celkovo sa v krajine od januára infikovalo 5400 osôb, doplnil Véran.

Francúzsky národný zdravotnícky úrad Santé publique France nezávisle priniesol správu, že mŕtvych je 127.

Prudký nárast úmrtí nastal v čase, keď sa vo Francúzsku konalo v nedeľu prvé kolo komunálnych volieb. Všeobecne sa očakáva nízka volebná účasť, pretože mnoho ľudí odradila hrozba nákazy.

Véran vyhlásil, že vládni činitelia sa v nasledujúcich dňoch stretnú s vedeckými poradcami a rozhodnú, či sa druhé kolo komunálnych volieb bude konať na budúcu nedeľu.

Francúzsko v nasledovných dňoch postupne obmedzí vnútroštátne diaľkové železničné, autobusové aj letecké spojenia, aby tak predchádzalo ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Vláda už zatvorila kaviarne, reštaurácie, školy i univerzity a občanov vyzvala, aby čo najviac obmedzili svoj pohyb.

Od sobotňajšej polnoci sú zatvorené všetky verejné miesta, ktoré sa nepovažujú za nevyhnutné pre život občanov, a to vrátane reštaurácií, kaviarní a niektorých firiem. Francúzsko je na najvyššom stupni hygienickej pohotovosti, čo znamená, že koronavírus aktívne koluje po celom území krajiny.