Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Francúzsky Senát schválil sprísnenie obmedzení pre nezaočkovaných

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sprísnenie opatrení má pomôcť krajine bojovať s piatou vlnou šírenia covidu, v rámci ktorej v posledných týždňoch prudko vzrástol počet infikovaných.

Paríž 13. januára (TASR) - Horná komora francúzskeho parlamentu odsúhlasila v stredu večer sprísnenie opatrení pre obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Senátori súhlasili s tým, aby bol nezaočkovaným osobám zakázaný vstup do reštaurácií a kultúrnych zariadení, rovnako ako cestovanie na dlhšie vzdialenosti vlakom či lietadlom. Doposiaľ im na tieto účely stačil len negatívny výsledok testu na koronavírus.

Sprísnenie opatrení má pomôcť krajine bojovať s piatou vlnou šírenia covidu, v rámci ktorej v posledných týždňoch prudko vzrástol počet infikovaných.

Nové reštrikcie pre nezaočkovaných budú v platnosti dovtedy, pokiaľ bude vo francúzskych nemocniciach viac než 10.000 pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne ich je ich približne 24.000.

Členovia Senátu však odmietli prijať sprísniť tresty za nedodržiavanie obmedzení a uzákoniť, aby reštaurácie museli overovať totožnosť zákazníkov. Podľa senátorov môže takéto kontroly vykonávať len polícia.

Z prijatých opatrení budú taktiež existovať viaceré výnimky. Nezaočkovaní budú môcť napríklad vo výnimočných prípadoch cestovať na dlhšie vzdialenosti len s negatívnym testom. Povinnosť predkladať potvrdenie o vakcinácii bude platiť len od 18 rokov. Prístup na verejné podujatia a do podnikov budú mať aj osoby, ktoré prekonali covid.

Vo Francúzsku je už dominantným variantom nového koronavírusu vysokonákazlivý omikron. V stredu tamojšie úrady hlásili takmer 362.000 nových prípadov nákazy, píše agentúra DPA.