Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Koronavírus

Gambia má prvú obeť koronavírusu

Cestujúci sa držia na vagóne preplneného vlaku v Sowete, Južná Afrika, 16. marca 2020, archívna snímka Foto: TASR

Napriek tomu, že pandémii koronavírusu sa africký kontinent dlho úspešne vyhýbal, aktuálne hlási už tisíc potvrdených prípadov a najmenej 19 úmrtí.

Banjul 23. marca (TASR) - V Gambii zaznamenali v pondelok prvú obeť koronavírusu, ktorou je 70-ročný muž z Bangladéša. Ten ešte 13. marca pricestoval do Gambie zo Senegalu. Informáciu potvrdil pre gambijskú štátnu televíziu minister zdravotníctva Amadou Samateh. Gambia v súčasnosti eviduje dva potvrdené prípady ochorenia COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

Napriek tomu, že pandémii koronavírusu sa africký kontinent dlho úspešne vyhýbal, aktuálne hlási už tisíc potvrdených prípadov a najmenej 19 úmrtí. Obavy však podľa agentúry DPA zvyšuje najmä úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorá vo väčšine afrických krajín nemôže konkurovať systémom verejného zdravotníctva vo vyspelých krajinách sveta.

Mnoho afrických krajín sa počas víkendu rozhodlo posilniť preventívne opatrenia, ako napríklad obmedzovanie cestovania, verejných zhromaždení, bohoslužieb či uzatvárania hraníc a škôl.

Počet úmrtí spôsobených novým druhom koronavírusu na celom svete prekročil v pondelok 15.000, vyliečilo sa viac ako 100.000 nakazených.