Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Georgievová: Viac ako 90 krajín požiadalo MMF o núdzové financovanie

Na archívnej snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Podľa šéfky MMF 'koronakríza' najtvrdšie zasiahla rozvojové a rozvíjajúce sa ekonomiky.

Ženeva 3. apríla (TASR) - Viac než 90 krajín požiadalo Medzinárodný menový fond (MMF) o núdzové financovanie. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila bezprecedentnú ekonomickú krízu, uviedla v piatok šéfka MMF Kristalina Georgievová.

"Nikdy v histórii MMF sme neboli svedkami zastavenia svetovej ekonomiky," povedala Georgievová na online tlačovej konferencii Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). "Teraz sme v recesii, ktorá je oveľa horšia, než bola globálna finančná kríza."

Podľa šéfky MMF 'koronakríza' najtvrdšie zasiahla rozvojové a rozvíjajúce sa ekonomiky. Fond sa obáva predovšetkým toho, že pandémia udusí ekonomický rast v afrických krajinách. Georgievová uviedla, že MMF využije prostriedky, ktoré má k dispozícii na pomoc zasiahnutým ekonomikám.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval krajiny, aby zastavili vyberania poplatkov za zdravotnú starostlivosť a aby v prípade choroby COVID-19 zdarma testovali a liečili. "Ak ľudia budú odkladať návštevu lekára alebo vyhýbať sa zdravotnej starostlivosti, pretože si ju nemôžu dovoliť, nepoškodia len seba, ale sťažia kontrolu pandémie a ohrozia celú spoločnosť."