Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Gibraltár pre koronavírus odložil referendum o interrupčnom zákone

Fabian Picardo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o odklade referenda oznámil v piatok predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo, ktorý predtým o tejto téme rokoval s britským premiérom Borisom Johnsonom.

Madrid 13. marca (TASR) - Gibraltár pre šírenie nového koronavírusu odložil referendum o zmiernení svojho prísneho zákona o interrupciách. Rozhodla o tom v piatok miestna vláda, ktorá vysvetlila, že účasť nižšieho počtu starších voličov by mohla poškodiť demokratickú legitimitu hlasovania.

Ako uviedla agentúra AFP, nový termín hlasovania nebol stanovený. Pôvodne sa mal plebiscit konať 19. marca.

Rozhodnutie o odklade referenda oznámil v piatok predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo, ktorý predtým o tejto téme rokoval s britským premiérom Borisom Johnsonom.

Na koronavírus SARS-CoV-2 bola v Gibraltári zatiaľ pozitívne testovaná iba jedna osoba, hoci susedné Španielsko je jednou z najviac postihnutých krajín v Európe - s viac ako 3000 nakazenými a 84 úmrtiami.

Picardo však v piatok vylúčil sprísnenie režimu na spoločnej hranici, ktoré každý deň prekračuje približne 14.000 pracovníkov zo Španielska, pričom veľká väčšina z nich žije v španielskom meste La Línea.

"Spomalenie šírenia vírusu v Gibraltári si vyžaduje, aby sme konali rázne a dynamicky sme sa prispôsobovali okolnostiam, ktoré sa vyvíjajú," povedal Picardo a varoval, že obyvateľov čakajú "ťažké týždne".

Agentúra AFP pripomenula, že interrupčný zákon platný v Gibraltári zakazuje ukončenie tehotenstva. Jedinou výnimkou sú prípady, keď je tehotenstvom ohrozený matkin život. Porušenie tohto zákona sa trestá doživotným trestom väzenia, čo sa však v súčasnosti v praxi neaplikuje.