Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Koronavírus mal ničivý vplyv na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Činnosti globálneho fondu od jeho založenia v roku 2002 prispeli k záchrane 44 miliónov životov.

Paríž 8. septembra (TASR) – Pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 mala v roku 2020 „ničivý" vplyv na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Vo svojej správe to v stredu uviedol globálny fond zameraný na boj proti týmto chorobám. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pri príležitosti nášho 20. výročia (vzniku) sme dúfali, že sa tohtoročná správa zameria na mimoriadne príbehy odvahy a húževnatosti, ktoré umožnili pokrok, ktorý sme dosiahli v boji proti HIV, tuberkulóze a malárii za posledné dve desaťročia," povedal Peter Sands, výkonný riaditeľ Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

„Údaje z roku 2020 si však vyžadujú iné zameranie. Potvrdzujú to, čoho sme sa obávali, že sa stane, keď udrie ochorenie COVID-19... Vplyv covidu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii a na komunity, ktoré podporujeme, bol zničujúci. Po prvý raz v histórii globálneho fondu výsledky kľúčových programov nepokročili," dodal.

Podľa fondu došlo k „významnému" poklesu pri testovaní na prítomnosť vírusu HIV a prevencie.

V porovnaní s rokom 2019 počet ľudí, ktorých sa týka prevencia a liečba AIDS, klesol v minulom roku o 11 percent, zatiaľ čo testovanie na HIV kleslo o 22 percent.

Napriek tomu počet ľudí, ktorí dostali v roku 2020 život zachraňujúcu antiretrovírusovú HIV liečbu, vzrástol o 8,8 percenta na 21,9 milióna.

Vplyv pandémie na boj proti tuberkulóze na celom svete bol podobne „katastrofický", uvádza sa v správe tejto medzinárodnej organizácie. Podľa výpočtov fondu sa v roku 2020 na tuberkulózu liečilo približne 4,7 milióna ľudí, čo je o milión menej ako v roku 2019.

V správe sa ďalej uvádza, že intervencie v boji proti malárii „sa zdajú byť covidom menej postihnuté ako pri ostatných dvoch chorobách". Vďaka opatreniam prispôsobeným pandemickej situácii i inováciám a húževnatosti komunitných zdravotníckych pracovníkov zostala podľa fondu činnosť zameraná na prevenciu v porovnaní s rokom 2019 ustálená alebo sa zvýšila.

V roku 2020 fond vyčlenil 4,2 miliardy dolárov na pokračovanie boja proti AIDS, tuberkulóze a malárii a na financovanie boja proti covidu schválil ďalších 980 miliónov dolárov.

Činnosti globálneho fondu od jeho založenia v roku 2002 prispeli k záchrane 44 miliónov životov.