Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Grécku zatvorili reštaurácie aj taverny na protest proti obmedzeniam

Ľudia kráčajú okolo zatvorenej reštaurácie počas 24-hodinového celonárodného štrajku proti vládnym obmedzeniam počas pandémie koronavírusu v Aténach v utorok 16. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Podporujeme opatrenia v oblasti verejného zdravotníctva, ale my tiež potrebujeme pomoc, uviedol vodca najväčšej maloobchodnej asociácie Jorgos Kavatas.

Atény 16. novembra (TASR) - Asociácie zastupujúce reštaurácie a stravovacie prevádzky v Grécku štrajkovali v utorok po celej krajine a žiadali obnovenie finančnej pomoci od gréckej vlády v súvislosti s dôsledkami pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

Reštaurácie, kaviarne, bary i tradičné grécke taverny, za normálnych okolností rušné a preplnené, boli v utorok pred plánovanými protestami v hlavnom meste Atény zatvorené a stoličky vonkajších terás boli poukladané na stoloch.

Poradcovia kabinetu v Aténach z oblasti verejného zdravotníctva podporujú prísnejšie obmedzenia kapacity pre podniky a predstavitelia majú tento týždeň rozhodnúť, či tieto návrhy uvedú do praxe.

"Podporujeme opatrenia v oblasti verejného zdravotníctva, ale my tiež potrebujeme pomoc," povedal vodca najväčšej maloobchodnej asociácie Jorgos Kavatas pre grécku štátnu televíziu. "Nezabudnime, že počas uplynulých 20 mesiacov boli stravovacie prevádzky zatvorené najmenej deväť a ostatné bez možnosti vonkajšieho priestoru pre zákazníkov až 12 mesiacov. Stratené financie sa nikdy nevrátia, takže jasne potrebujeme vážnu diskusiu," dodal.

Grécko v súčasnosti hlási najvyšší denný počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie i najvyššiu mieru úmrtnosti za uplynulých šesť mesiacov, píše AP. Vláda v dôsledku situácie opätovne zaviedla niektoré obmedzenia, zamerané predovšetkým na zhruba tretinu obyvateľov krajiny, ktorí stále nie sú zaočkovaní.