Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Grécko zavádza prísne pokuty za falošné doklady o covide

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súkromné zdravotnícke zariadenia, ktoré vydajú falošné doklady týkajúce sa covidu, môžu dostať pokutu až do 50.000 eur.

Atény 11. septembra (TASR) - Grécky parlament v piatok schválil zákon zavádzajúci pokuty vo výške 5000 eur za vystavenie falošného dokladu o očkovaní alebo prekonaní covidu či nepravého negatívneho testu na koronavírus. Súkromné zdravotnícke zariadenia, ktoré vydajú falošné doklady týkajúce sa covidu, môžu dostať pokutu až do 50.000 eur, informovala agentúra AP.

Pred falšovaním vystríhal grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris: "Takíto ľudia budú prepustení zo zamestnania, môžu čeliť trestnému stíhaniu a budú musieť zaplatiť aj vysokú pokutu."

Grécka vláda pripravila zákon o tvrdých postihoch po zistení, že istý pracovník očkovacieho strediska v meste Karditsa zabezpečil falošné doklady o očkovaní pre desiatky ľudí.

Podľa ministra budú tresty prísnejšie, ak sa ukáže priama súvislosť medzi konkrétnymi falošnými dokumentmi a šírením nákazy. V Karditse teraz preverujú záznamy viacerých očkovacích stredísk.

Od nadchádzajúceho pondelka bude covidpas povinný pri vstupe do reštaurácií, barov, kín či iných kultúrnych zariadení. Nezaočkovaní žiaci a učitelia budú musieť v škole nosiť rúška a pravidelne sa testovať. Zdravotníci majú očkovanie proti covidu povinné od 1. septembra.