Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Grécko zrejme zavedie povinné očkovanie pre určité skupiny profesií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V Grécku je zaočkovaných približne 38 percent ľudí, pre ktorých je vakcinácia sprístupnená.

Atény 8. júla (TASR) - Grécka vláda vo štvrtok uviedla, že budúci týždeň oznámi rozhodnutie ohľadom povinného očkovania proti koronavírusu pre špecifické skupiny profesií, informovala agentúra Reuters.

"Vláda dostala závažné odporúčanie od národnej bioetickej komisie ohľadom povinného očkovania pre špecifické skupiny profesií," uviedla hovorkyňa gréckej vlády Aristotelia Peloniová s tým, že budúci týždeň vláda ohlási dôležité rozhodnutie ohľadom povinného očkovania.

Grécka bioetická komisia pritom podľa Reuters len minulý mesiac odporučila zaviesť povinné očkovanie pracovníkov v zdravotníctve a v zariadeniach starostlivosti o seniorov iba ako "poslednú možnosť", ak sa ukáže, že snaha o podporu očkovania v krajine nebola úspešná.

V Grécku sa dlho debatovalo o tom, či je zavedenie povinného očkovanie z etického hľadiska prijateľné. Podľa prieskumu gréckej televízie Skai, ktorý zverejnili v stredu, však väčšina Grékov tento krok schvaľuje.

V Grécku je zaočkovaných približne 38 percent ľudí, pre ktorých je vakcinácia sprístupnená. Vláda sa pritom snaží ľudí motivovať na očkovanie proti koronavírusu rôznymi spôsobmi vrátane peňazí alebo mobilných dát zadarmo pre mladých. Cieľom vlády je do jesene zaočkovať približne 70 percent obyvateľov, uvádza Reuters.