Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Gröhling a mládežnícke organizácie vyzývajú k očkovaniu študentov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling a zástupcovia mladých ľudí počas tlačovej konferencie na tému – Ku kampani Za otvorené školy sa pridávajú aj zástupcovia mladých ľudí, bez rozdielu na politickú príslušnosť vyzývajú k očkovaniu. V Bratislave 10. augusta 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister pripomenul, že vyššia zaočkovanosť môže zmierniť výskyt ohnísk na školách a tak prispieť k zachovaniu prezenčnej výučby.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzýva mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať proti COVID-19 ešte pred začiatkom školského roka. K výzve sa pripojili Aliancia stredoškolákov a predstavitelia mládežníckych organizácií viacerých politických strán. V súčasnosti je najviac mladých od 12 do 17 rokov zaočkovaných v Bratislave (43 percent), najmenej v okrese Medzilaborce (šesť percent).



"Všetci títo mladí ľudia si uvedomujú, že pokiaľ ide o bezpečnosť a zdravie musíme sa spojiť a spoločne vyslať jednotný signál všetkým mladým ľuďom. Chceme vyzvať mladých ľudí, aby dôverovali vedeckým poznatkom a výskumu a aby očkovanie pred začiatkom školského roka využili a aby sa o očkovaní rozprávali s rodičmi," vyhlásil minister.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie na tému – Ku kampani Za otvorené školy sa pridávajú aj zástupcovia mladých ľudí, bez rozdielu na politickú príslušnosť vyzývajú k očkovaniu. V Bratislave 10. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Najzaočkovanejšími regiónmi vo vekovej kategórii 12 až 17 rokov sú Bratislava (43 percent), Senec (38 percent), Pezinok (35 percent), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 percent), Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 percent). Najnižšiu zaočkovanosť evidujú v Medzilaborciach (šesť percent), nasleduje Revúca (sedem percent), Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník (osem percent). Celkovo je zaočkovaných 19 percent mladých.

Minister pripomenul, že vyššia zaočkovanosť môže zmierniť výskyt ohnísk na školách a tak prispieť k zachovaniu prezenčnej výučby. Apeluje tiež na učiteľov, aby mysleli na svoje zdravie a dali sa očkovať.

Výzvu k očkovaniu mladých podporili mládežnícke organizácie koaličných strán - Mladí SaSkári a Mladí Za ľudí. Pripojili sa aj organizácie mimoparlamentných strán Mladí progresívci, Mladí Spolu, Kresťanskodemokratická mládež Slovenska a Občiansko-demokratická mládež. K očkovaniu vyzýva aj Aliancia stredoškolákov.

Mladí sociálni demokrati v reakcii uviedli, že do diskusie o téme očkovania neboli prizvaní. Ich predseda Robert Bestro dodal, že ich postoj nie je proti-vakcinačný, ani pro-vakcinačný a sú za slobodné rozhodnutie.