Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

USA poskytnú Vietnamu ďalší milión vakcín, informovala Harrisová

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vľavo) sa rozpráva s vietnamským premiérom Phamom Minhom Chinhom (druhý sprava) počas ich stretnutia v Hanoji 25. augusta 2021. Harrisová je prvou viceprezidentkou USA, ktorá tam pricestovala od skončenia vojny vo Vietname v roku 1975. Foto: TASR/AP

Nová pomoc patrí k sérii oznámení o nových partnerstvách s Vietnamom a podpore pre túto krajinu, ktoré USA vydali v čase týždňovej cesty Kamaly Harrisovej po juhovýchodnej Ázii.

Hanoj 25. augusta (TASR) - Spojené štáty poskytnú Vietnamu ďalší milión dávok vakcíny proti koronavírusu, oznámila v stredu americká viceprezidentka Kamala Harrisová na návšteve tejto ázijskej krajiny, ktorá zápasí s nárastom nákazy a nízkou zaočkovanosťou.

Harrisová počas stretnutia s vietnamským premiérom Pham Minh Chinhom spresnila, že tieto vakcíny začnú prichádzať do Vietnamu do 24 hodín. USA s nimi krajine darovali celkovo šesť miliónov dávok vakcín, pričom ju tiež finančne podporia pri rozšírení očkovacieho programu, boji proti covidu i príprave na budúce epidémie.

Nová pomoc patrí k sérii oznámení o nových partnerstvách s Vietnamom a podpore pre túto krajinu, ktoré USA vydali v čase týždňovej cesty Kamaly Harrisovej po juhovýchodnej Ázii. Tá je zameraná na posilňovanie vzťahov Washingtonu v indotichomorskom regióne, kde chcú Spojené štáty viac čeliť vplyvu Číny.

Harrisová sa na stretnutí s vietnamským prezidentom Ngyuen Xuan Phucom vyjadrila za vyslanie ďalšieho amerického vojenského plavidla do Vietnamu s cieľom prispieť k obrane jeho bezpečnostných záujmov v Juhočínskom mori. Ostro tiež kritizovala narušovanie spornej vodnej cesty Pekingom.

"Musíme nájsť spôsoby, ako vyvíjať tlak a ako zvýšiť tlak na Peking, aby dodržiaval Dohovor OSN o morskom práve, a postaviť sa proti jeho zastrašovaniu a nadmerným nárokom," uviedla Harrisová, ktorá je vôbec prvou viceprezidentkou USA na návšteve Vietnamu.

Podporila súčasne pozdvihnutie súčasného komplexného partnerstva s Vietnamom na strategické partnerstvo, čo poukazuje na prehlbujúce sa vzťahy oboch niekdajších nepriateľov.