Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Heathrow žiada vládu, aby plne zaočkovaným z EÚ a USA otvorila hranice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Heathrow uviedla, že účinnému opätovnému otvoreniu vzdušnému priestoru bránia požiadavky súvisiace s finančne náročnými testami na ochorenie COVID-19.

Londýn 26. júla (TASR) - Spoločnosť prevádzkujúca londýnske medzinárodné letisko Heathrow vyzvala vládu Spojeného kráľovstva, aby v období do konca júla opäť otvorila hranice krajiny pre plne zaočkovaných cestujúcich z USA a Európskej únie. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Spoločnosť Heathrow uviedla, že účinnému opätovnému otvoreniu vzdušnému priestoru bránia požiadavky súvisiace s finančne náročnými testami na ochorenie COVID-19. V oblasti medzinárodného obchodu Británia podľa letiska z dôvodu pomalého uvoľňovania obmedzení zaostáva za členskými krajinami EÚ .

"Británia stráca v oblasti príjmov z cestovného ruchu a obchodu s kľúčovými hospodárskymi partnermi, ako sú EÚ a USA, pretože (vládni) ministri aj naďalej obmedzujú cestovanie pre plne zaočkovaných pasažierov zo zahraničia," uviedlo Heathrow vo vyhlásení.

Kríza vyvolaná pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 podľa vedenia letiska spôsobila škody vo výške takmer tri miliardy libier (viac ako 3,5 miliardy eur).

Obchodné linky medzi EÚ a USA boli podľa letiska obnovené na úroveň takmer 50 percent v porovnaní s ich úrovňou pred pandémiou. Spojené kráľovstvo však v tomto ukazovateli zaostáva.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka Heathrow obslúžilo necelé štyri milióny ľudí. V období pred pandémiou takýto počet cestujúcich pripadal na 18 dní prevádzky letiska, píše Sky News.

Letisko Heathrow sa nachádza približne 23 kilometrov západne od centra Londýna v mestskej štvrti Hillingdon. V roku 2019 bolo v oblasti civilnej dopravy najvyťaženejším letiskom v Európe, keď obslúžilo viac ako 80,886 milióna pasažierov.