Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Hnutie žltých viest demonštrovalo v predvečer komunálnych volieb

Protest žltých viest, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Macron sa rozhodol voľby nepreložiť na iný termín, hoci krízová situácia si vyžiadala zatvorenie škôl a turistických atrakcií, zrušenie veľkých športových podujatí a obmedzenie verejnej dopravy.

Paríž 14. marca (TASR) - Stúpenci francúzskeho protivládneho hnutia žltých viest pochodovali v sobotu centrom Paríža, a to napriek zákazu masového zhromažďovania sa v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19. Na protestujúcich dohliadali tisícky príslušníkov bezpečnostných síl.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom štvrtkovom televíznom príhovore k národu uviedol, že budú uzavreté školy a vyzval ľudí, aby sa vyvarovali úzkym kontaktom. Nový druh koronavírusu si vo Francúzsku vyžiadal už 79 úmrtí a viac než 3600 infikovaných.

Minister vnútra Christophe Castaner v piatok uviedol, že zakázané sú všetky zhromaždenia s účasťou nad 100 osôb. Parížska polícia odmietla žiadosti protestujúcich o možnosť demonštrovať v sobotu na citlivých lokalitách francúzskej metropoly vrátane bulváru Champs-Élysées, kde pred rokom vypukli násilné zrážky medzi bezpečnostnými silami a protestujúcimi.

Vláda v sobotu zverejnila oficiálny dekrét zakazujúci všetky nepodstatné zhromaždenia, avšak stovky protestujúcich sa napriek tomu začali schádzať pred železničnou stanicou Gare Montparnasse, skandujúc slogany proti Macronovi.

Hnutie žltých viest zorganizovalo v poradí 70-tu po sebe nasledujúcu "sobotu akcie". Hnutie vzniklo koncom roku 2018 z hnevu obyvateľstva nad zvýšením daní pohonných hmôt a postupne prerástlo do revolty proti Macronovej vláde.

Sobotňajšia demonštrácia sa konala v predvečer komunálnych volieb, v ktorých budú francúzski voliči v nedeľu rozhodovať o starostoch v 35.000 radniciach a takmer o pol milióne členov mestských či obecných rád. Podľa tlačovej agentúry Reuters sa očakáva, že sa pandémia podpíše pod nižšiu volebnú účasť.

Macron sa rozhodol voľby nepreložiť na iný termín, hoci krízová situácia si vyžiadala zatvorenie škôl a turistických atrakcií, zrušenie veľkých športových podujatí a obmedzenie verejnej dopravy.