Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Na sociálnych sieťach sa šírili dezinformácie o ivermektíne.

Bratislava 21. februára (TASR) - Stovky používateľov sociálnych sietí zdieľali koncom januára a začiatkom februára 2022 články, v ktorých sa tvrdilo, že tretia fáza klinickej štúdie v Japonsku potvrdila vysokú účinnosť ivermektínu proti variantu koronavírusu omikron. Toto tvrdenie je zavádzajúce. Hoci japonská farmaceutická spoločnosť Kowa oznámila, že liek má antivirotické účinky, nešlo však o klinickú štúdiu vykonanú na ľuďoch. Zavádzajúce príspevky sa odvolávali na nepresnú správu agentúry Reuters, ktorú agentúra bezprostredne sama upravila. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Informácie o údajnej klinickej štúdii pochádzajú z príspevku agentúry Reuters z 31. januára 2022, v ktorom sa uvádzalo: "Japonská spoločnosť Kowa tvrdí, že ivermektín je v tretej fáze skúšok účinný proti omikronu." Agentúra však neskôr opravila obsah článku, pričom nový titulok znel: "Ivermektín vykazuje 'antivirotický účinok' proti covidu, tvrdí japonská spoločnosť." Prvý odsek článku pokračuje vysvetlením, že "pri ivermektíne sa preukázal 'antivirotický účinok' proti omikronu a iným variantom koronavírusu v spoločnom neklinickom výskume". V druhom odseku v upravenej verzii sa uvádza: "V pôvodnom článku agentúry Reuters sa nesprávne uvádzalo, že ivermektín bol 'účinný' proti omikronu na základe tretej fázy klinických testov vykonaných na ľuďoch."

Spoločnosť Kowa zatiaľ dokončila iba neklinickú štúdiu. Pre agentúru AFP to 4. februára 2022 potvrdil hovorca spoločnosti, ktorý zdôraznil, že neklinická štúdia sa vykonáva v skúmavkách, teda in vitro, a nie na ľudských dobrovoľníkoch.

Neklinické štúdie sa od klinických líšia tým, že sa vykonávajú v laboratóriu na bunkových kultúrach v skúmavkách alebo Petriho miskách, nie na ľuďoch alebo iných živých jedincoch. Naopak klinické štúdie sa štandardne vykonávajú práve na ľuďoch, dobrovoľníkoch.

Účinnosť ivermektínu proti vírusu SARS-CoV-2 sa od začiatku pandémie skúmala vo viacerých štúdiách in vitro, teda laboratórnou metódou. Jeho účinnosť u ľudí však zatiaľ nebola preukázaná, pretože nie je k dispozícii dostatok vedeckých dôkazov.

Na Slovensku nie je ivermektín oficiálne registrovaný na liečbu Covid-19. Jeho použitie na tento účel neschválil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).