Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

HOAX: Video neukazuje trh vo Wu-chane, ale tržnicu na ostrove Sulawesi

Stovky slovenských užívateľov Facebooku zdieľali články s videom, ktoré malo byť údajne natočené na zvieracom trhu v čínskom Wu-chane, epicentre nákazy nového koronavírusu. Nie je to pravda. Zábery pochádzajú totiž z tržnice na ostrove Sulawesi v Indonézii a boli nakrútené už v lete v roku 2019. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s AFP. Foto: TASR/AFP

Článok 20. apríla 2020 zdieľala aj jedna z najväčších slovenských facebookových skupín, venujúca sa šíreniu nového koronavírusu, Koronavírus na Slovensku.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Stovky slovenských užívateľov Facebooku zdieľali články s videom, ktoré malo byť údajne natočené na zvieracom trhu v čínskom Wu-chane, epicentre nákazy nového koronavírusu. Nie je to pravda. Zábery pochádzajú totiž z tržnice na ostrove Sulawesi v Indonézii a boli nakrútené už v lete v roku 2019. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s AFP.

Portál Prima Zoom uverejnil 16. marca 2020 článok, ktorého súčasťou bolo aj šesťminútové video. To však nezobrazovalo trh vo Wu-chane, ale tržnicu z indonézskeho ostrova Sulawesi.

Článok 20. apríla 2020 zdieľala aj jedna z najväčších slovenských facebookových skupín, venujúca sa šíreniu nového koronavírusu, Koronavírus na Slovensku.

Aj článok na portáli Megasvet.cz uverejnený 17. marca 2020 sa odvolával na rovnaké video. Na videu je vidno netopiere, potkany, hady, psy a mnoho ďalších zvierat alebo ich častí, ktoré predavači ponúkajú návštevníkom tržnice na predaj.

Video, na ktoré odkazujú oba články, nebolo nakrútené vo Wu-chane. Spätným vyhľadávaním určitých kľúčových snímok z videa sa agentúre AFP podarilo pomocou nástroja InVID nájsť originálne video pochádzajúce z ostrova Sulawesi. To bolo na YouTube uložené už 19. júla 2019.

Nadpis videa na YouTube je možné z indonézštiny preložiť ako "Extrémna tržnica v Langowane." Popis videa upresňuje: "Najextrémnejšie jedlo na svete je na predaj len na trhu v Langowane."

V 21. sekunde videa z Youtube je v zábere vidno budovu s nápisom v indonézštine, ktorý možno preložiť takto: "Provinčná vláda Minahasa, Obchodné oddelenie, Úrad trhu Langowan".