Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Holandská polícia zatkla rodinu zarábajúcu na popieraní koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Podľa štvrtkového spravodajstva holandských médií obvinili vyšetrovatelia zadržaných z toho, že svojich prívržencov klamali a podvodne na nich zarábali.

Brusel/Amsterdam 9. marca (TASR) - Holandská polícia zatkla troch členov jednej rodiny, ktorí boli významnými popieračmi pandémie ochorenia Covid-19 a aktivistami proti vládnym opatreniam týkajúcim sa koronavírusu. Podľa štvrtkového spravodajstva holandských médií obvinili vyšetrovatelia zadržaných z toho, že svojich prívržencov klamali a podvodne na nich zarábali, informuje spravodajca TASR.

Spravodajský server DutchNews.nl spresnil, že podľa oznámenia prokuratúry Pieter Kuit (58), jeho manželka (55) a ich 30-ročná dcéra Jade boli zatknutí v meste Alphen aan den Rijn. Všetci traja sú dobre známi v kruhoch protestujúcich proti opatreniam zavedeným počas koronavírusu a sú obzvlášť populárni vo fundamentalistických kresťanských protestantských kruhoch.

Noviny Algemeen Dagblad pripomenul, že rodina Kuitovcov spolupracovala s nemeckým právnikom Reinerom Fuellmichom, ktorý bol vo svojej domovskej krajine obvinený z rozsiahlych podvodov. Úzko spolupracovali aj s ďalšími významnými popieračmi koronavírusu v Holandsku.

Kuit a jeho dcéra vytvorili "vyšetrovaciu komisiu" s názvom BPOC2020, ktorá podľa ich tvrdení vyšetrovala to, čo považovali za vládne zločiny súvisiace s koronavírusom. Správy od ľudí, o ktorých tvrdili, že sú kvalifikovanými lekármi a vedcami, sa na ich webovej stránke dali čítať iba za poplatok. Všetky poplatky a dary išli na súkromný bankový účet rodiny Kuitovcov.

Kuitovci okrem toho predávali aj lístky na prezentáciu svojho vlastného výskumu očkovania proti koronavírusu, ktorý sa však nikdy neuskutočnil.

Kuit a jeho dcéra počas trvania pandémie hrozili, že začnú súdne procesy proti vtedajšiemu holandskému ministrovi zdravotníctva Hugovi de Jongeovi a proti známemu belgickému virológovi Marcovi van Ranstovi, ktorý v rámci boja proti pandémii spolupracoval s belgickou federálnou vládou.

Kuit podľa vyšetrovateľov nepravdivo uvádzal, že má univerzitný titul, čo je v Holandsku samo o sebe trestným činom. Prokuratúra však v roku 2021 v tejto veci odmietla podniknúť proti nemu právne kroky.

DutchNews.nl upozornil, že webová stránka BPOC2020, cez ktorú rodina Kuitovcov podvodne zarábala, je momentálne mimo prevádzky. Funguje však ich účet na Twitteri, ktorý má viac ako 22.000 sledovateľov, a na ktorom prešla táto trojčlenná rodina od popierania koronavírusu k šíreniu iných konšpiračných teórií.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)