Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Holandsko kvôli rekordnému počtu nakazených obnoví čiastočný lockdown

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudia budú môcť prijať doma iba štyroch návštevníkov a dostali odporúčanie pracovať z domu, ak ich prítomnosť na pracovisku nie je úplne nevyhnutná.

Haag 12. novembra (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte v piatok oznámil, že krajina sa od soboty vracia k čiastočnému lockdownu a zavádza tri týždne prísnych proticovidových opatrení pre reštaurácie, obchody a športové podujatia. Takto sa má zastaviť rekordný nárast v prípadoch nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Pôjde prvý čiastočný lockdown v západnej Európe v toto zimné obdobie.

Keď Rutte predstavil "otravné, rozsiahle a radikálne" obmedzenia, pretože prípady infekcie rekordne stúpli na vyše 16.000 denne, protestujúci v Haagu začali odpaľovať petardy a hádzali kamene. Poriadková polícia použila na rozohnanie demonštrantov vodné delá. Asi 200 sa ich dostalo do potýčok s políciou.

Rutte na tlačovej konferencii povedal, že "tvrdých niekoľko týždňov si vyžaduje situácia, lebo koronavírus je všade, po celej krajine, vo všetkých odvetviach a vo všetkých vekových skupinách".

"Našťastie, obrovská väčšina obyvateľov je zaočkovaná, inak by situácia v nemocniciach bola v týchto chvíľach zúfalá," dodal premiér. Úplne zaočkovaných je 82 percent Holanďanov vo veku nad 12 rokov.

Na archívnej snímke holandský premiér Mark Rutte.
Foto: TASR/AP


Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety budú musieť od soboty nasledujúce tri týždne zatvárať o 20.00 h, pričom obchody, ktoré nie sú nevyhnutné pre život, musia zatvárať o 18.00 h.

Ľudia budú môcť prijať doma iba štyroch návštevníkov a dostali odporúčanie pracovať z domu, ak ich prítomnosť na pracovisku nie je úplne nevyhnutná.

Verejné podujatia budú zrušené a futbalové zápasy, vrátane budúcotýždňového zápasu Holandska s Nórskom v kvalifikácii majstrovstiev sveta, sa budú musieť odohrať za zatvorenými bránami.

Školy však zostanú otvorené a ľudia budú môcť opustiť svoje domovy bez obmedzení.

Vláda zhodnotí situáciu 3. decembra a rozhodne, či sú potrebné ďalšie opatrenia, dodal Rutte.

Môže k nim patriť napríklad vyžadovanie covidpasov pri vstupe na pracovisko a návšteva barov a reštaurácií môže byť obmedzená len na ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

V súčasnosti sú takéto pasy potrebné len pri vstupe do kaviarní, barov a reštaurácií, ale tieto prevádzky sú prístupné aj pre ľudí, ktorí sa preukážu negatívnym testom.

Prípady nákazy koronavírusom prudko stúpli odvtedy, ako vláda pre necelými dvoma mesiacmi, 25. septembra, zrušila všetky proticovidové opatrenia.

Najnovšie obmedzenia sú však politicky citlivé, pretože minulú nedeľu sa v Haagu zišli tisíce ľudí a protestovali proti oznámeniu vlády z 2. novembra, že na niektorých verejných miestach znovu zavádza nosenie tvárových masiek.