Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Holandsko chce spomaliť vlnu prípadov koronavírusu medzi deťmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Deti sú továrne na vírusy a šíria ich na dospelých, ako aj medzi sebou, uviedol imunológ Ger Rijkers.

Amsterdam 18. novembra (TASR) - Virológovia v Holandsku navrhli predĺženie prázdnin aj po Vianociach, aby sa spomalila vlna prípadov ochorenia COVID-19 medzi deťmi, ktorá donútila polovicu škôl v krajine prejsť na vzdelávanie z domu. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Národný ústav zdravia (RIVM) hlásil za obdobie týždňa do 16. novembra rekordných vyše 110.000 prípadov, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšenie o 44 percent. Najväčší nárast bol medzi deťmi vo veku 4–12 rokov.

Prípady infekcie medzi deťmi navštevujúcimi základnú školu, vo veku 5–9 rokov, skočili o takmer 85 percent, a medzi deťmi vo veku 10–14 rokov skočili o 76 percent.

"Ponechať základné školy dlhšie zatvorené je účinný spôsob, ako udržať koronavírus pod kontrolou," povedal pre denník Algemeen Dagblad imunológ Ger Rijkers. "Deti sú továrne na vírusy a šíria ich na dospelých, ako aj medzi sebou," dodal.

Nie všetci odborníci tvrdia, že zatvorenie škôl je najlepšia možnosť, ale virologička a členka popredného holandského poradného výboru pre covid Marion Koopmansová pre denník povedala: "Musíme uvažovať nad ďalšími opatreniami, ak miera nákazy neklesne."

Ilustračná snímka.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Všetkých 12 holandských provincií bude podľa očakávania na mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) prvýkrát tmavočervených, teda v najhoršom stupni. Centrum zverejňuje mapu každý týždeň vo štvrtok.

Holandsko, ktoré má úplne zaočkovaných takmer 85 percent dospelých, zaznamenalo tento týždeň dva dni po sebe vyše 20.000 nových prípadov nákazy – je to zatiaľ najvyšší počet. Dokonca to viedlo k nedostatku testov na covid v zdravotných centrách.

Najnovšia vlna nákazy sa začala po tom, čo vláda v septembri zrušila sociálny odstup a ďalšie opatrenia. Toto svoje rozhodnutie potom odvolala.

Vláda premiéra Marka Rutteho znovu zaviedla nosenie rúšok v obchodoch a aj čiastočný lockdown. Ten znamená, že bary a reštaurácie musia po 20.00 h zatvoriť. Vláda bude o nových opatreniach diskutovať v piatok.