Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Holandský kráľ po kritike verejnosti zrušil plánovanú dovolenku

Holandský kráľ Viliam Alexander (vľavo) a holandská kráľovná Maxima pózujú v záhrade kráľovského paláca v Haagu pri príležitosti začiatku letných prázdnin v piatok 17. júla 2020. Foto: TASR/AP

Kráľ má ísť príkladom a riadiť sa odporúčaniami vlády, ktorá ľudí vyzvala, aby necestovali, uviedol Joost Sneller.

Amsterdam 17. októbra (TASR) - Holandská kráľovská rodina nakoniec neodcestuje na prázdniny v Grécku po tom, ako medializácia jej dovolenkových plánov v časoch pandémie pobúrila verejnosť. V sobotu o tom informovala agentúra DPA.

Rodina holandského kráľa Viliama Alexandra v piatok uviedla, že rozumie reakciám občanov.

"Ak chceme poraziť COVID-19, je potrebné dodržiavať smernice," píše sa vo vyhlásení kráľovskej rodiny.

Plánovaný let kritizovali aj holandskí poslanci. Kráľ má ísť príkladom a riadiť sa odporúčaniami vlády, ktorá ľudí vyzvala, aby necestovali, uviedol Joost Sneller, poslanec vládnej strany Demokrati 66 (D66). Dodal, že dovolenkové plány kráľovskej rodiny boli "nerozumné a nepochopiteľné".

Podľa miestnej spravodajskej agentúry ANP holandský premiér Mark Rutte v piatok večer uviedol, že o dovolenke kráľa a jeho rodiny bol informovaný.

Táto správa prišla bezprostredne po tom, ako holandská vláda zaviedla prísnejšie opatrenia s cieľom potlačiť šírenie nového koronavírusu. Medzi reštrikciami je zatvorenie reštaurácii a barov na štyri týždne.

V piatok úrady ohlásili, že v krajine pribudlo za 24 hodín rekordných 8000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.