Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Koronavírus

Dopyt po rope má tento rok rekordne klesnúť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre energetiku vidí signály stabilizácie na trhu. Obmedzenie leteckej dopravy však spôsobí, že svetový dopyt po rope sa na úrovne spred koronakrízy vráti najskôr v roku 2022.

Paríž 16. júna (TASR) – Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) očakáva, že globálny pokles dopytu po rope v tomto roku bude najprudším v histórii.

IEA aktuálne už vidí signály stabilizácie na ropnom trhu. Obmedzenie leteckej dopravy však spôsobí, že svetový dopyt po rope sa nevráti na úrovne spred koronakrízy skôr než v roku 2022. V roku 2021 počíta s rekordným nárastom dopytu.

Podľa IEA bol dopyt po rope v 2. kvartáli, ktorý najviac poznačili reštriktívne opatrenia prijaté na zastavenie pandémie nového koronavírusu, o 17,8 milióna barelov denne nižší v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

V tomto roku prognózuje IEA prepad dopytu o 8,1 milióna barelov denne na 91,7 milióna barelov denne. To je takmer o 500 000 barelov denne viac v porovnaní s májovou predpoveďou. Dôvodom jej revízie boli vyššie dodávky počas takzvaného lockdownu. Na budúci rok by mal potom dopyt vzrásť o 5,7 milióna barelov denne.