Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Kupujúci zareagovali na otvorenie kamenných obchodov okamžite

Ilustračná snímka. Foto: František Iván

Na dobehnutie minuloročných nákupov to však zatiaľ nestačilo.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Kupujúci zareagovali na otvorenie kamenných obchodov okamžite a tržby sa zo dňa na deň zdvojnásobili. Na dobehnutie minuloročných nákupov to však zatiaľ nestačilo. Výpadok tržieb pretrváva aj v reštauráciách a ubytovaní, ktoré naďalej obmedzujú pandemické opatrenia. Uviedli to v správe analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Spresnili, že uvoľnenie pandemických opatrení viedlo koncom minulého týždňa k nárastu tržieb v ostatnom maloobchode. Zákazníci sa tak sčasti snažili dobehnúť vynechané predvianočné nákupy v kamenných predajniach, v dôsledku čoho sa tržby vrátili nad svoju priemernú úroveň spred zavedenia lockdownu.

Analytici poznamenali, že opatrenia majú spravidla menší vplyv na tržby reťazcov a potravín, ktoré fungujú bez výraznejších obmedzení nepretržite.

Upozornili, že napriek pozitívnemu vplyvu uvoľnenia opatrení celkové maloobchodné tržby medziročne stále zaostávajú. V porovnaní s rovnakými 12 dňami minulého roka sú tržby eKasy v maloobchode nižšie o približne 15 %.

Analytici IFP dodali, že uvoľnenie opatrení malo zatiaľ len minimálny vplyv na sektor pohostinstva. Fungovanie reštaurácií a ubytovacích zariadení je naďalej obmedzené, a preto sa tržby týchto prevádzok vyvíjajú podobne ako počas lockdownu.