Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Koronavírus

India obmedzuje náboženské slávnosti, má obavy z novej vlny covidu

Ľudia v Indii prichádzajú na očkovanie, 7. septembra 2021 Foto: TASR/AP

India zaznamenala druhý najvyšší počet nakazených na svete, vyše 33 miliónov, a 441 000 úmrtí na covid.

Bombaj 8. septembra (TASR) – Indické úrady obmedzujú veľké náboženské slávnosti, ktoré sa začínajú tento týždeň a priťahujú obrovské davy ľudí. Úrady varujú, že vo finančnej metropole Bombaj sa už začala nová vlna pandémie. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Vlády jednotlivých štátov Indie, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov a v apríli až máji zažila ničivú vlnu koronavírusu, zakázali masové zhromaždenia.

„Tretia vlna neprichádza, už tu je," povedala v utorok novinárom starostka Bombaja Kišórí Pédnékarová.

„Sláviť môžeme neskôr. Dajme na prvé miesto životy a zdravie našich občanov," dodal Uddhav Thákaré, hlavný minister štátu Maháraštra, ktorého je Bombaj hlavným mestom.

Vyjadrenia poskytol pred 11-dňovým hinduistickým sviatkom Ganeš čaturthí, ktorý sa začína v piatok 10. septembra.

Posledná vlna ochorenia COVID-19 spôsobila v Indii nezvládnuteľné preplnenie nemocníc a usmrtila vyše 200.000 ľudí. Nasledovala po jednom z najväčších náboženských zhromaždení na svete, Kumbh Méla, ktoré pritiahlo okolo 25 miliónov hinduistických pútnikov.

Podľa názoru odborníkov vlnu pandémie spôsobilo toto zhromaždenie, veľké mítingy pred štátnymi voľbami a nákazlivejší variant delta – prvýkrát zistený práve v Indii.

Úrady uviedli, že nedávny nárast prípadov nákazy koronavírusom v juhoindickom štáte Kérala po augustovom sviatku ónam by mal byť dôvodom na poplach.

Avšak sviatkujúce davy ľudí napriek varovaniam zaplnili v posledných dňoch trhoviská v Maháraštre a ďalších štátoch.

Štátna vláda obmedzí výšku sôch boha Ganéšu so sloňou hlavou, aby tak zmenšila počet veriacich nesúcich tieto sochy počas sviatku. Sprievody v prvý a posledný deň sviatku budú zakázané.

Obmedzenia pohybu a aktivít budú podľa očakávania zavedené tento týždeň. Prípady nákazy prudko stúpajú aj v ďalšom veľkom meste štátu Maháraštra, v Nágpure.

V susednom štáte Karnátaka napríklad zostane v platnosti zákaz nočného vychádzania a v okresoch s vyšším počtom pozitívnych testov budú oslavy boha Ganéšu zakázané.

India zaznamenala druhý najvyšší počet nakazených na svete, vyše 33 miliónov, a 441 000 úmrtí na covid.