Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Iniciatíva Pomoc pre gastro: Hostia sa opatrne vracajú do reštaurácií

Na archívnej snímke z 3. januára 2022 zákazníčky sedia v reštaurácii nad sídliskom KVP v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vo viacerých kútoch Slovenska podľa iniciatívy pretrváva obava, čo sa bude diať na budúci týždeň a či gastroprevádzky niekde opäť nezavrú, keďže nie sú jasné podmienky.

Bratislava 4. januára (TASR) - Hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií. Uviedla to pre TASR Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, pri hodnotení možnosti od 3. januára poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.

"Podnikatelia v gastre sa, samozrejme, tešili na to, že konečne budú môcť vo svojich prevádzkach privítať hostí. Situácia po pondelkovom (3. 1.) otvorení v Tatrách však nebola úplne taká, akú očakávali tamojší prevádzkovatelia. Prvotné reakcie máme tie, že hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií, v pondelok, navyše, situáciu na horách skomplikovalo počasie, pre silný vietor vypli lanovky," spresnila.
Na archívnej snímke z 3. januára 2022 čašníčka v reštaurácii Hotela Bankov v Košiciach.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Vo viacerých kútoch Slovenska podľa nej tiež pretrváva obava, čo sa bude diať na budúci týždeň a či gastroprevádzky niekde opäť nezavrú, keďže nie sú jasné podmienky. "V Bratislave sme mali odozvu, že sú aj podniky, ktoré neotvorili, keďže viacerým sa to neoplatilo aj vzhľadom na dovolenky a prázdniny počas tohto týždňa," priblížila Koreny.

Podnikatelia preto podľa jej slov využili ešte tento týždeň na inventúry alebo na kontroly stavu zásob po lockdowne. Zmätočné to bolo tiež v nákupných centrách vo foodcourtoch – niekde sa už návštevníci mohli najesť pri stoloch, niekde stále len vydávali zabalené jedlo.

"Čo však hodnotia reštaurácie pozitívne, je ochota hostí preukazovať sa preukazmi o očkovaní či prekonaní. Uvádzajú však aj to, že prišli o podstatnú časť príjmov z vianočných večierkov a silvestrovských zábav. Preto sú podľa nich kompenzácie a schémy na podporu gastra stále veľmi dôležité a nevyhnutné," dodala Koreny.
Na archívnej snímke z 3. januára 2022 čašník nesie taniere s jedlom v reštaurácii nad sídliskom KVP v Košiciach.
Foto: TASR – Milan Kapusta

Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od 3. januára môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.