Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Chameneí: Zastavenie šírenia koronavírusu je naliehavou prioritou

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nové prípady nákazy koronavírusom i súvisiace úmrtia počas uplynulých týždňov v Iráne výrazne stúpli.

Teherán 11. augusta (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu uviedol, že zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 je "naliehavou" prioritou. Zároveň vyzval na zvýšenie dovozu i výroby vakcín proti koronavírusu po rekordnom náraste počtu úmrtí a infekcií v Iráne, uviedla agentúra AFP.

Nové prípady nákazy koronavírusom i súvisiace úmrtia počas uplynulých týždňov v Iráne výrazne stúpli. Miestni predstavitelia to označili za "piatu vlnu" pandémie vyvolanú vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta.

"Otázka ochorenia spôsobeného koronavírusom je v súčasnosti prioritnou a naliehavou záležitosťou," povedal Chameneí v televíznom príhovore zameranom na pandémiu. Rekordný počet obetí označil za "skutočne bolestivý".

Irán je pandémiou najhoršie zasiahnutou krajinou na Blízkom východe. Doposiaľ tam zaznamenali viac ako 95.600 úmrtí a vyše 4,2 milióna prípadov nákazy, pričom predstavitelia rezortu zdravotníctva priznávajú, že oficiálne počty sú nižšie než skutočné.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Iráne 42.541 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus, čo je najviac od začiatku pandémie.

Táto krajina vkladala nádeje do očkovania, vakcinačná kampaň však prebieha pomalšie, než sa očakávalo. V dôsledku sankcií zo strany USA je totiž pre Irán ťažké prevádzať peniaze do zahraničia.

Miestne úrady schválili núdzové použitie dvoch lokálne vyrábaných vakcín COVIran a Barekat, čo však nestačí. Podľa informácií iránskeho ministerstva zdravotníctva sa používajú aj vakcíny Sputnik V (Rusko), Sinopharm (Čína), Bharat (India) a AstraZeneca/Oxfrod.

Samotný Chameneí 24. júla dostal druhú dávku vakcíny Barekat, uviedol jeho úrad. Najvyšší iránsky duchovný vodca ešte v januári zakázal využitie očkovacích látok vyrobených v Spojených štátoch a Británii, pričom ich nazval "úplne nedôveryhodnými".

Prvú dávku vakcíny dostalo v Iráne viac ako 13,8 milióna ľudí, aj druhú však iba 3,7 milióna.