Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Izrael do veľkej miery ruší povinnosť predkladať tzv. zelené pasy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nezaočkované osoby sa nebudú musieť v prípade vycestovania z krajiny preukázať negatívnym testom.

Tel Aviv 7. februára (TASR) - Izrael od pondelka ruší povinnosť preukazovať sa v prevádzkach a na väčšine verejných podujatí tzv. zeleným pasom, aj napriek rekordným počtom pacientov s ťažkým priebehom ochorenia v dôsledku vlny koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra DPA.

Zeleným pasom - špeciálnym certifikátom pre zaočkovaných a zotavených - sa obyvatelia Izraela budú musieť preukázať už len na veľkých podujatiach, ako sú napríklad oslavy a svadby. Návšteva reštaurácie, kina či hotelov bude odteraz možná už aj bez zeleného pasu, či bez negatívneho testu na koronavírus. Nezaočkované osoby sa nebudú musieť v prípade vycestovania z krajiny preukázať negatívnym testom.

Počet pacientov s koronavírusom s ťažkým priebehom ochorenia počas uplynulého víkendu v Izraeli prvýkrát od začiatku pandémie prekročil 1200, píše DPA. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že ťažko chorých pacientov s COVID-19 je 1255.

Izrael však vzhľadom na aktuálnu situáciu dosiahol vrchol omikronovej vlny už pred dvoma týždňami, pripomína DPA. V tejto krajine s 9,4 milióna obyvateľmi v nedeľu hlásili už len 33.394 nových infekcií. Predtým v Izraeli zaznamenali dni s viac ako 85.000 novými prípadmi nákazy, pripomína DPA.