Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Izrael zaznamenal rekordný denný počet prípadov nákazy koronavírusom

ILustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael bol v decembri minulého roka medzi prvými krajinami, ktoré odštartovali národnú vakcinačnú kampaň.

Jeruzalem 31. augusta (TASR) – Izrael v utorok zaznamenal svoj najvyšší denný počet až 11 000 nových infekcií koronavírusom v čase vlny vysoko nákazlivého variantu delta a príprav na opätovné otvorenie škôl. Informuje o tom agentúra AFP.

Predchádzajúci rekord v počte denných prípadov nových infekcií zaznamenali 18. januára a predstavoval 10.118 prípadov.

Napriek potvrdeným 10.947 prípadom Izrael neupúšťa od plánov na stredajšie úplné otvorenie škôl. Zároveň sa usiluje o posilnenie miery zaočkovanosti proti koronavírusu.

Izraelský premiér Naftali Bennet, kritik série lockdownov zavedených jeho predchodcom Benjaminom Netanjahuom, tvrdí, že nárast je možné tlmiť prostredníctvom vakcinácie a ochranných opatrení, medzi ktoré patrí nosenie rúšok.

Bennetova vláda povzbudila všetkých obyvateľov krajiny vo veku nad 12 rokov, aby prijali tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech.

Zhruba 60 percent z 9.3 milióna obyvateľov Izraela sa zaočkovalo oboma dávkami vrátane 80 percent dospelej populácie.

Izrael bol v decembri minulého roka medzi prvými krajinami, ktoré odštartovali národnú vakcinačnú kampaň. Tá podľa AFP znížila denný počet prípadov nákazy a umožnila uvoľnenie takmer všetkých obmedzení súvisiacich s pandémiou v júni tohto roka.

Niektoré opatrenia odvtedy obnovili vrátane povinnosti nosenia rúšok v uzavretých priestoroch, obmedzenia počtu ľudí na zhromaždeniach a potreby preukázať sa dôkazom o očkovaní pri vstupe do niektorých prevádzok.

Preočkovanie podľa Benneta prináša výsledky najmä v zamedzení nárastu počtu hospitalizácií, uzatvára AFP