Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Japonsko schválilo právomoci pre premiéra Abeho v boji s koronavírusom

Japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Zákon, ktorý upravuje legislatívu prijatú v roku 2012 po epidémii chrípky, schválila v piatok horná komora parlamentu po tom, ako ju odsúhlasila vo štvrtok aj dolná komora.

Tokio 13. marca (TASR) - Japonský parlament schválil v piatok zákon poskytujúci mimoriadne právomoci pre premiéra Šinzóa Abeho, ktoré mu umožnia zatvoriť školy či zakázať masové zhromaždenia. Deje sa tak v čase, keď sa Japonsko snaží spomaliť šírenie koronavírusu, píše agentúra Reuters.

Zákon, ktorý upravuje legislatívu prijatú v roku 2012 po epidémii chrípky, schválila v piatok horná komora parlamentu po tom, ako ju odsúhlasila vo štvrtok aj dolná komora. Premiér by mal vyhlásiť stav núdze, ak chce využiť nové právomoci.

Abe požadoval uzatvorenie škôl a organizátorov podujatí žiadal o zrušenie veľkých zhromaždení, avšak doteraz nemal právomoci na to, aby sa podvolili.

Japonsko dosiaľ oficiálne potvrdilo takmer 1400 prípadov nákazy, z toho približne 700 evidovali na výletnej lodi, ktorá viac než dva týždne kotvila v prístave neďaleko Jokohamy. Na chorobu COVID-19 spôsobenej koronavírusom zomrelo v krajine 26 ľudí vrátane siedmich z tejto výletnej lode.