Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Japonsko predĺžilo núdzový stav do konca septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sugova vláda čelí ostrej kritike za to, ako rieši pandémiu koronavírusu.

Tokio 9. septembra (TASR) – Japonsko vo štvrtok oznámilo, že predlžuje núdzový stav v Tokiu a 18 ďalších oblastiach až do konca septembra, pretože systém zdravotnej starostlivosti je stále vážne preťažený, aj keď nové prípady nákazy koronavírusom pribúdajú mierne pomalšie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Premiér Jošihide Suga povedal, že počet vážnych prípadov je stále vysoký a stále zapĺňajú mnoho nemocníc.

Súčasný núdzový stav, ktorý sa mal skončiť v nedeľu 12. septembra, bol vyhlásený najprv v Okinawe v máji a postupne ho predlžovali.

Napriek predlžovanému núdzovému stavu boli prevažne dobrovoľné epidemické opatrenia menej účinné, pretože vyčerpaná verejnosť ich čoraz viac ignorovala.

Predĺženie pokrýva obdobie, keď je japonská vláda v prechodnom štádiu. Suga totiž oznámil, že sa 29. septembra nebude uchádzať o post predsedu svojej strany a jeho nástupca v straníckych voľbách sa pravdepodobne potom stane aj novým premiérom.

Sugova vláda čelí ostrej kritike za to, ako rieši pandémiu koronavírusu. Podľa kritikov prichádzali vládne opatrenia príliš neskoro a boli príliš slabé, aby účinkovali a aby mohli počas pandémie zaistiť bezpečné letné olympijské hry, proti ktorým sa navyše stavala japonská verejnosť.