Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Počet úmrtí ľudí s covidom klesol v Japonsku na nulu

Ilusttračné foto. Foto: TASR/AP

V tejto krajine zároveň zaznamenávajú menej než jeden nový prípad nákazy koronavírusom na milión obyvateľov.

Tokio 9. decembra (TASR) – Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 klesol v uplynulých dňoch v Japonsku na nulu. V tejto krajine zároveň zaznamenávajú menej než jeden nový prípad nákazy koronavírusom na milión obyvateľov – čo je najmenej spomedzi ekonomicky najsilnejších krajín sveta s výnimkou Číny.

Ako v stredu uviedla agentúra Reuters, odborníci si tento jav nevedia jednoznačne vysvetliť, keďže neďaleká Južná Kórea s podobnou zaočkovanosťou zaznamenáva rekordné čísla ohľadne novonakazených. Počet nových prípadov ostáva vysoký aj v Singapure. V Austrálii zaznamenávajú opätovný rast po tom, čo uvoľnili prísne obmedzenia pohybu.

Jednou z hypotéz vedcov je, že v Japonsku prevládajúci koronavírusový variant zmutoval do podoby, ktorá narušila jeho schopnosť množenia.

Ituro Inoue z Japonského národného ústavu genetiky zároveň predpokladá, že imunita voči variantu delta chráni Japoncov aj pred inými mutáciami. "Nie som si však stopercentne istý," priznal.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Japonsko počas pandémie ani raz nemalo lockdown, avšak kým neboli k dispozícii vakcíny, zaviedlo isté obmedzenia a sprísnilo aj režim na hraniciach.

"Nosenie rúšok a osobná hygiena sú stále rovnaké a dôležité," povedal v tejto súvislosti Kazuaki Džindai z Univerzity Tóhoku v Sendai.

Odborníci ďalej špekulujú, že situácia v Japonsku môže byť aj dôsledkom neskorého začiatku očkovacej kampane, a teda pretrvávajúceho silného účinku vakcín. Ďalší poukazujú na sezónne výkyvy, v rámci ktorých sa situácia v dvojmesačných intervaloch zhoršuje a zase zlepšuje.

Premiér Fumio Kišida však podľa agentúry Reuters nenecháva nič na náhodu a minulý týždeň nariadil uzavretie hraníc, aby Japonsko ochránil pred variantom omikron. Ten zatiaľ detegovali v Japonsku u štyroch ľudí.