Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Japonský súkromný sektor zasiahol nárast nových prípadov COVID-19

Starší obyvatelia čakajú na prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech počas očkovania v hromadnom očkovacom centre v priestoroch športovej arény Ryogoku Kokugikan v Tokiu 24. mája 2021. Foto: TASR/AP

Len výrobný sektor pokračuje v raste, aj keď pomalším tempom. Jeho PMI sa v auguste znížil na 52,4 bodu z 53 bodov, ale stále sa drží nad zlomovou hranicou 50 bodov.

Tokio 23. augusta (TASR) - Aktivita v japonskom súkromnom sektore sa v auguste znížila. Prispel k tomu pokles sektora služieb, ktorý vykázal najslabší výkon od mája minulého roka. Zároveň rast výrobného sektora sa tento mesiac spomalil. To ukazuje, že najnovšia vlna pandémie ochorenia COVID-19 si vyberá čoraz väčšiu daň od japonskej ekonomiky.

Šírenie vysoko nákazlivého variantu delta nového koronavírusu núti vlády v Japonsku a iných častiach Ázie zavádzať obmedzenia.

Podľa najnovšieho prieskumu Jibun Bank sa kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v Japonsku aj v auguste znížil, už štvrtý mesiac v rade, a to na 45,9 bodu zo 48,8 bodu v júli. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od mája 2020.

Hodnota indexu menšia ako 50 bodov signalizuje pokles aktivity v danom odvetví.

Aj PMI sektor služieb v auguste klesol na 43,5 bodu z júlových 46,4 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od augusta minulého roka.

Len výrobný sektor pokračuje v raste, aj keď pomalším tempom. Jeho PMI sa v auguste znížil na 52,4 bodu z 53 bodov, ale stále sa drží nad zlomovou hranicou 50 bodov.

Prieskum tiež odhalil, že rast produkcie aj nových objednávok vo výrobnom odvetví sa v auguste opäť spomalili v dôsledku pretrvávajúcich problémov v dodávateľských reťazcoch.

Pokiaľ ide o budúcnosť, optimizmus vo firmách ďalej klesá a dôvera v ďalší vývoj dosiahla najnižšiu úroveň za 13 mesiacov.