Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

JAR má nový rekord v počte nových prípadov nákazy koronavírusom

Na snímke ľudia čakajú na očkovanie proti ochoreniu Covid-19 v mobilnom Vaxi Taxi v Kapskom Meste 14. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Krajina minulý týždeň schválila podávanie posilňujúcich očkovacích dávok pre všetkých občanov nad 18 rokov. Zaočkovaná je približne tretina obyvateľstva.

Pretória 15. decembra (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) v stredu oznámila najväčší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za 24 hodín od začiatku pandémie – 26.976, čo je o 491 viac než na vrchole tretej vlny spôsobenej variantom delta začiatkom júla. Informovala o tom agentúra AFP.

Koncom novembra v JAR detegovali nový, nákazlivejší koronavírusový variant omikron. Kancelária prezidenta Cyrila Ramaphosu v pondelok oznámila, že hlava štátu sa nakazila napriek tomu, že je plne zaočkovaná.

Podľa AFP sa omikron medzičasom rozšíril do celého sveta, avšak ostáva nejasné, či spôsobuje vážny priebeh ochorenia COVID-19, alebo do akej miery sú proti nemu účinné súčasné vakcíny. Avšak zatiaľ čo v deň doterajšieho rekordu v počte nových prípadov nákazy (26.485 z 3. júla) bolo zaznamenaných 108 úmrtí s covidom, teraz iba 54, upozorňuje AFP.

JAR minulý týždeň schválila podávanie posilňujúcich očkovacích dávok pre všetkých občanov nad 18 rokov. Zaočkovaná je približne tretina obyvateľstva.